Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на Амнести в Украйна подаде оставка и обвини организацията в руска пропаганда


Разрушеният театър в Мариупол, където се укриваха деца
Разрушеният театър в Мариупол, където се укриваха деца

Ръководителят на офиса на Амнести Интернешънъл в Украйна подаде оставка. Тя обвини организацията за защита на правата, че повтаря пропагандата на Кремъл в доклад, който критикува военния отговор на Киев на непровокираната инвазия на Русия.

Амнести предизвика възмущение в Украйна с публикуването на доклад на 4 август, който обвинява силите на Киев, че застрашават цивилни, като се позиционират в жилищни сгради, училища и болници. „Ако не живеете в страна, нападната от окупатори, които я разкъсват на парчета, вероятно не разбирате какво е да осъждаш армия от защитници“, каза Оксана Покалчук във Фейсбук. „Няма думи на нито един език, които могат да предадат това на някой, който не е изпитал тази болка“, допълва тя.

Покалчук каза, че се е опитала да предупреди висшето ръководство на Амнести, че докладът е едностранчив и не отчита правилно украинската позиция, но е била игнорирана. Генералният секретар на Амнести Интернешънъл Агнес Каламард отговори на оставката на Покалчук, като каза: „Оксана беше ценен член на Амнести и ръководи офиса на организацията в Украйна в продължение на седем години с много значителни успехи в областта на човешките права. Съжаляваме да научим, че тя е напускане на организацията, но ние уважаваме нейното решение и й желаем успех“, каза Каламард.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини Украйна, че в някои случаи е застрашила живота на цивилни, като е разположила свои военни в жилищни райони. Киев отхвърли обвиненията като "руска дезинформация и пропаганда".

От "Амнести" твърдят, че тази тактика на Украйна е била в нарушение на хуманитарното право. Оттам обаче уточняват, че това заключение не оправдава безразборните руски атаки срещу цивилни цели, които представляват военни престъпления.

Докладът на организацията е базиран на анализи и интервюта, направени между април и юли в Донбас, Харковска и Николаевска област. В хода на разследването от "Амнести" са открили доказателства, че украинските сили са били разположени в цивилни обекти, включително училища и болници, в 19 града и села в тези региони.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски категорично отхвърли обвиненията и каза, че правозащитната организация "се опитва да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG