Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел и "Ислямски джихад" обявиха примирие


Снимката показва изстрелване на ракети от палестинска групировка към Израел на 7 август
Снимката показва изстрелване на ракети от палестинска групировка към Израел на 7 август

Примирие между Израел и палестинската групировка „Ислямски джихад“ влезе в сила в неделя вечерта, съобщиха световните агенции. Примирието е сключено с посредничеството на Египет и цели да прекрати атаките от двете страни, които започнаха в петък.

Между петък и неделя Израел бомбардира ивицата Газа, а палестинската групировка „Ислямски джихад“ отвърна с ракетен обстрел. Това е най-сериозната ескалация в района от май 2021 г. Конфликтът доведе до смъртта на поне 44 души, съобщи Би Би Си.

В минутите преди и след влизането в сила на примирието и от двете страни е имало изстрели, съобщи още Би Би Си. До момента обаче спирането на огъня се спазва. САЩ и ООН призоваха и двете страни да продължат да спазват примирието.

Ескалацията започна в петък вечерта след израелски въздушни удари в ивицата Газа. Премиерът на Израел каза, че операцията е провокирана от „непосредствена заплаха“ от страна на подкрепяната от Иран групировка „Ислямски джихад“ след ареста на един от неговите членове в началото на седмицата.

Групировката изстреля повече от 100 ракети срещу Израел като „първоначален отговор“. Повечето бяха прихванати от израелския противоракетен щит „Железен купол“.

Според палестинските власти при израелските атаки са убити 15 деца. Израел обвини „Ислямски джихад“ за част от атаките, при които бяха убити деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG