Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът допусна регистрирането на "Продължаваме Промяната" като партия


Бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев, 1 юли.
Бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев, 1 юли.

Софийският градски съд допусна вписване на „Продължаваме Промяната“ (ПП) в регистъра на политическите партии. Това съобщиха във вторник от пресцентъра на съда. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

ПП беше създадена през септември 2021 г. Поради краткото време до изборите през ноември формацията не успя да се регистрира като партия в съда, за да се яви самостоятелно на изборите. Това наложи те да използват съществуващи съдебни регистрации на други партии, които на свой ред сформираха коалиция със същото име - "Продължаваме промяната".

Според решението искането за вписване е основателно и следва да се извърши, тъй като от представените към заявлението писмени доказателства се установява наличието на предвидените в закона предпоставки.

„По делото не са събрани доказателства, които да оборват верността на представените със заявлението документи“, се казва още в решението.

Документите за регистрация на партията бяха подадени на 13 юли. На учредителното събрание са събрани над 580 декларации, а впоследствие събрани близо 3300 подписа на граждани, които искат да станат част от ПП.

Очаква се в срок от две седмици съдът да се произнесе и за регистрацията на новата партия „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG