Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

09:03 27.8.2022

Бившите управляващи критикуваха идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република.

Според “Продължаваме промяната” осъществяването на тази идея ще доведе до концентрирането на много власт в един човек. БСП каза, че предложението е невъзможно за осъществяване. “Демократична България” смята, че установяването на президентска република би било крачка към авторитаризъм.

09:03 27.8.2022

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов поиска референдум за превръщането на България в президентска република. Той аргументира предложението си с недоволство от настоящата политическа система и даде заявка за мото на своята кампания за предстоящите парламентарни избори: "Сами срещу всички, заедно с вас".

18:27 26.8.2022

"Продължаваме промяната” ще се яви на изборите като част от трипартийна коалиция

"Продължаваме промяната” (ПП) ще участва в парламентарните избори на 2 октомври като партия в състава на коалиция със същото наименование. Централната избирателна комисия (ЦИК) вписа в петък партията на Кирил Петков и Асен Василев в състава на едноименния политически съюз, в който влизат още „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК).

На 17 август комисията регистрира коалицията „Продължаваме промяната” за изборите, но тогава в състава й влизаха само „Волт” и СЕК. Причината беше в бавенето на съдебната регистрация на ПП като партия. Заради това от формацията използваха коалицята с другите две партии, за да не се окаже, че не може да участва на вота.

ПП обаче все още може да има проблеми, тъй като все още не е съдебно регистрирана като партия. В петък беше даден ход на делото в Софийския градски съд.

Като част от трипартийната ПП вече ще може да получава директно полагащия й се дял от субсидията, която държавата изплаща на параламентарните политически сили. В предишното Народно събрание официално почти цялата сума отиваше в един от бившите им партньори в коалицията - лявата партия „Политическо движение Социалдемократи”. ПП нямаше как да взема субсидията, въпреки че спечели изборите, тъй като не беше регистрирана като партия.

Петков и Василев обаче се разделиха със социалдемократите, най-вероятно заради позицията на лявата партия срещу предоставянето на военна помощ на Украйна.

11:06 26.8.2022

БСП обяви водачите на листи, в една от тях е бивша депутатка от "Възраждане"

В листите на БСП няма известни представители на така нареченото крило "анти Нинова". В петък Националният съвет на партията одобри листите си за изборите на 2 октомври, които бяха определени още в началото на месеца.

От водещото място в листата в Русе е отпаднал Крум Зарков, който е част от вътрешната опозиция и противник на намеренията на партията за връщане на хартиената бюлетина. Назначаването му за служебен министър на правосъдието увеличи напрежението. Неговото място в русенската листа сега е заето от земеделския министър от кабинета "Петков" Иван Иванов, който е водач и в Стара Загора.

Корления Нинова е водач в "лидерския" 25-и МИР в София, където ще се изправи срещу Христо Петров (Ицо Хазарта) от "Продължаваме промяната" (ПП), Бойко Борисов от ГЕРБ и Костадин Костадинов от "Възраждане". Освен това Нинова ще е водач и в Благоевград, където три пъти досега беше издиган проф. д-р Георги Михайлов. Той пък поема листата в Кърджали, която до момента не беше оглавена.

Третият, който ще води две листи, е зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин - в Пловдив-град и в Ямбол.

В другите два района на София водачи ще са Георги Свиленски и доскорошният министър на туризма Христо Проданов.

Румен Гечев ще води листата в Плевен. А журналистът Александър Симов поема Перник, където водач трябваше да е Любомир Бонев, но той отказа номинацията.

Сред кандидатите на левицата за депутати, макар и не водач на листа, изненадващо влезе Цвета Галунова, която в 47-ото Народно събрание беше народен представител от "Възраждане". Миналата седмица се разбра, че тя няма да е сред кандидатите на партията на Костадин Костадинов. Това стана след като "Възраждане" се е отказала да има депутати от гражданската квота.

Сега Галунова ще бъде на четвърто място в листата на БСП във Велико Търново.

Ето целия списък с водачите на БСП:

01 МИР Благоевград - Корнелия Нинова

02 МИР Бургас - Петър Кънев

03 МИР Варна - Борислав Гуцанов

04 МИР Велико Търново - Явор Божанков

05 МИР Видин - Филип Попов

06 МИР Враца - Атанас Зафиров

07 МИР Габрово - Валери Митов

08 МИР Добрич - Мая Димитрова

09 МИР Кърджали - проф. д-р Георги Михайлов

10 МИР Кюстендил - Бойко Клечков

11 МИР Ловеч - Вяра Йорданова

12 МИР Монтана - Ирена Анастасова

13 МИР Пазарджик - Драгомир Стойнев

14 МИР Перник - Александър Симов

15 МИР Плевен - проф. Румен Гечев

16 МИР Пловдив-град - Кристиан Вигенин

17 МИР Пловдив-област - Веска Ненчева

18 МИР Разград - Добрин Добрев

19 МИР Русе - Иван Иванов

20 МИР Силистра - Момчил Неков

21 МИР Сливен - Деян Дечев

22 МИР Смолян - Емил Хумчев

23 МИР София - Христо Проданов

24 МИР София - Георги Свиленски

25 МИР София - Корнелия Нинова

26 МИР София-област - Иван Ченчев

27 МИР Стара Загора - Георги Гьоков

28 МИР Търговище - Светослав Стефанов

29 МИР Хасково - Смиляна Нитова–Кръстева

30 МИР Шумен - Иван Иванов

31 МИР Ямбол - Кристиан Вигенин

08:11 26.8.2022

Съдът отхвърли жалбата на десните за машинното гласуване

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу решение на ЦИК за организацията на машинното гласуване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините, съобщиха от съда.

Двама от членовете - съдиите Кремена Хараланова и Павлина Найденова, приемат, че решението на ЦИК от 16 август е законосъобразно и не е в противоречие с целта на Изборния кодекс. Докладчикът - съдия Лозан Панов, е изразил особено мнение като приема, че жалбата на ДБ е основателна.

Десните подадоха жалба, за да "гарантират, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините. Нужни са поне два работни дни, за да бъдат те уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата. Това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането. Настояваме достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, казаха още от ДБ.

В решението на ВАС обаче се казва, че изходният код на машините за гласуване е бил вече удостоверен преди миналите избори с решение на въпросните институции от 09.07.2021 г. При липсата на законодателна забрана ЦИК да използва удостоверяването от предходни избори не би могло да се приеме, че допълнителното надграждане на механизма, чрез извършването на нов Trusted build (доверено изграждане), влиза в противоречие или стеснява права на заинтересованите страни, мотивират се съдиите.

Само с оглед повишаване на нивото на сигурност на така удостоверената версия на софтуера ще се извърши нов Trusted build, с използване на удостоверения вече изходен код и чрез UEFI ключове, притежавани единствено от ЦИК. Процедурата ще е публична и ще се излъчва в реално време в интернет, допълват от ВАС.

15:09 25.8.2022

Заявленията за вписване в избирателен списък могат да се подават електронно

Министерството на електронното управление публикува четири електронни услуги за предстоящите парламентарни избори.

Услугите се предоставят от общинските администрации и могат да бъдат заявени електронно чрез Портала за достъп до електронни административни услуги на Министерството на електронното управление.

Четирите услуги, които могат да бъдат заявени електронно, са:

Подаване на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес;

Подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия;

Подаване на заявление за вписване в избирателния списък;

Подаване на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък.

15:01 25.8.2022

Италия, Гърция и Канада все още не са дали разрешение за провеждането на изборите

Министерството на външните работи (МВнР) е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Все още няма разрешение от Италия, Гърция и Канада, съобщиха от Министерството на външните работи.

Причината е, че те обикновено искат точния адрес на секции, които ще бъдат разкрити, и тогава разрешават гласуването на територията на страната.

В Чехия няма да бъдат разкрити избирателни секции извън българското посолство в Прага заради решение на чешките власти.

14:57 25.8.2022

Над 16 хил. са заявленията за гласуване в чужбина. Най-много са в Турция

Подадените заявления за гласуване зад граница са 16 611, съобщиха от Министерството на външните работи. Най-много заявления за гласуване са подадени от българските граждани в Турция, следват Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Италия.

Заявленията могат да се подават електронно до 6 септември. Това ще улесни процеса на гласуване, защото лицата ще са вписани в списъците.

Поради отпадането на закона за извънредното положение няма да може да се гласува с изтекли документи за самоличност.

08:07 25.8.2022

"Продължаваме промяната" обяви водачите на листите си за депутати

Партия "Продължаваме промяната" обяви водачите на листите си за кандидат депутати. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е водач в Перник. В София водачи са лидерите на партията Асен Василев и Кирил Петков, както и Христо Петров - Ицо Хазарта. Във Видин и Габрово водачи на листите са Иво Атанасов и Радостин Василев, които напуснаха "Има такъв народ".

Ето списък на водачите, определен след заседание на ръководството на партията :

01 МИР Благоевград - Андрей Гюров

02 МИР Бургас - Константин Бачийски

03 МИР Варна - Даниел Лорер

04 МИР Велико Търново - Йордан Терзийски

05 МИР Видин - Иво Атанасов

06 МИР Враца - Деница Симеонова

07 МИР Габрово - Радостин Василев

08 МИР Добрич - Йорданка Костадинова

09 МИР Кърджали - Никола Минчев

10 МИР Кюстендил - Георги Стамов

11 МИР Ловеч - Искрен Арабаджиев

12 МИР Монтана - Инна Иванова

13 МИР Пазарджик - Ивайло Шотев

14 МИР Перник - Бойко Рашков

15 МИР Плевен - Иван Христанов

16 МИР Пловдив - Никола Минчев

17 МИР Пловдив-област - Росен Костурков

18 МИР Разград - Марин Шишев

19 МИР Русе - Николай Събев

20 МИР Силистра - Стоян Георгиев

21 МИР Сливен - Татяна Султанова

22 МИР Смолян - Михал Камбарев

23 МИР София - Асен Василев

24 МИР София - Кирил Петков

25 МИР София - Христо Петров

26 МИР София-област - Александър Дунчев

27 МИР Стара Загора - Радослав Рибарски

28 МИР Търговище - Даниел Лорер

29 МИР Хасково - Асен Василев

30 МИР Шумен - Николай Денков

31 МИР Ямбол - Мирослав Иванов

16:39 24.8.2022

Кирил Петков съди Бойко Борисов за клевета

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков съобщи, че е завел дело за клевета срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той уточни, че искът е за 500 хил. лева.

Повод за делото са твърденията на Борисов, че представители на “Продължаваме промяната” са получавали пари от сделки за доставка на природен газ през посредници. Те бяха разпространени на пресконференция на ГЕРБ по-рано в сряда.

“Този човек вече е осъждан за клевета, доказан лъжец”, каза Петков. “Омръзна ми да слушам лъжите му за посредници, комисионни, всякакви клевети, които непрекъснато говори навсякъде.”

14:31 24.8.2022

ГЕРБ е подала сигнал до МВР и ДАНС срещу правителството на Петков

ГЕРБ е подала сигнал до МВР и ДАНС срещу правителството на Кирил Петков заради доставки на природен газ през компании посредници, каза в сряда бившият депутат и министър Делян Добрев на пресконференция в централата на партията. По думите му това е станало преди два месеца, но има риск сигналът да е “заметен под килима” и затова е изпратен отново до служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

На пресконференцията в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повтори обвиненията, че докато се борело за прекъсване на връзките с руската компания “Газпром”, предишното правителство всъщност е купувало руски природен газ чрез посредници на по-високи цени. Борисов каза, че правителството на Кирил Петков е “най-изгодното правителство в полза на Русия”.

ГЕРБ не отправя за първи път тези обвинения към правителството на Кирил Петков. По-рано партията на Бойко Борисов обвини правителството на “Продължаваме промяната” за спирането на доставките на природен газ от Русия.

“Газпром” едностранно и в нарушение на договора спря да доставя газ за България през април.

Според “Продължаваме промяната” твърденията на Борисов и партията му са “лъжи”, а “Демократична България” видя в тях желание за възобновяване на връзките с “Газпром” и съвпадение с позициите на служебното правителство, което вече съобщи, че ще преговаря с руската държавна компания.

11:58 24.8.2022

"Демократична България" смята, че позицията на ГЕРБ за газа не се различава от тази на служебния кабинет

Антоанета Цонева от “Демократична България” (ДБ) критикува позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за доставките на руски газ. Според нея позицията на ГЕРБ, показана в изявление на Борисов във вторник, не се различава от тази на служебното правителство, което обяви, че подновява преговорите с “Газпром”.

“В неговата около 30-минутна почти предизборна реч, в която хвърляше напред-назад всякакви обвинения, всъщност Борисов каза: “Какво му беше на този договор с “Газпром” до края на годината?”. На практика позицията на ГЕРБ и на служебния кабинет не се разминават”, каза Цонева пред бТВ.

По повод твърдението на Борисов, че ДБ не призовава за прекратяване на зависимостта от руската нефтена компания “Лукойл”, Антоанета Цонева каза, че формацията продължава да настоява и за действия спрямо нея.

“Защо от 2007 г. досега “Лукойл” за първи път плати данъци именно при това управление. Защо? Защото Борисов направи така, че тази компания да има ексклузивитет и монопол”, каза още Цонева.

11:41 24.8.2022

"Продължаваме промяната" обвини Борисов в лъжи за газа

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в лъжи. Повод е твърдението му, че предишното правителство е виновно за спирането на доставките от “Газпром” и е предизвикало “хаос и разруха” в енергетиката.

“Днес г-н Борисов пак е лъгал българския народ. Това е стар негов похват, който трябва да бъде пенсиониран от българската политика”, каза Асен Василев в изявление, публикувано на Фейсбук страницата на “Продължаваме промяната”.

“Когато “Газпром” едностранно спря да изпълнява дългосрочния договор за доставка, нашето правителство защити българския интерес. Намерихме газ, намерихме слотове и не позволихме да се спре газоподаването нито към бизнеса, нито към бита и цената през юни бе като преди спирането от “Газпром”, каза Василев и добави, че предишното правителство всеки ден е подавало заявки по съществуващия договор с “Газпром”, но те не са били изпълнявани.

12:21 23.8.2022

Яна Балникова от "Продължаваме промяната" напуска политиката

Един от ключовите кадри на "Продължаваме промяната" (ПП) - съветничката на бившия премиер Кирил Петков Яна Балникова се оттегля от политиката. Това става ясно от неин пост във Фейсбук, публикуван преди седмица.

"За съжаление по изцяло лични причини няма да имам възможност да продължа да се занимавам с политика. Заради моето излизане от политиката се налага и изборът на нов водач на листата на Продължаваме Промяната за област Габрово", посочва Балникова.

На предсрочните парламентарни избори миналия декември тя оглавяваше листата на ПП в родния си град Габрово и успя да спечели депутатско място. След като Кирил Петков стана премиер, Балникова го последва като съветник в Министерския съвет.

19:48 22.8.2022

Лена Бориславова няма да е кандидат за депутат

Бившата началничка на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова няма да е част от листите за депутати на "Продължаваме промяната". Тя съобщи за решението си чрез пост в социалните мрежи. Бориславова пише, че причина за решението й са личните атаки срещу нея заради стъпките, които е предприело правителството за "скъсване със схемите на миналото".

По думите й "да се занимаваш с политика в България има своята цена", а тя не иска да я прехвърля върху екипа на "Продължаваме промяната".

18:47 22.8.2022

Гражданите могат да проверят секцията за гласуване през сайта на ГРАО

Всички български граждани, които имат право на глас могат да проверят къде ще гласуват на изборите за парламент на 2 октомври на сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване"" (ГРАО).

Това може да стане по следните начини:

  • През Интернет на адрес https://www.grao.bg/elections/ За общинските администрации, след идентификация с електронен подпис, сайтът предоставя възможността да се подават заявления за гласуване по настоящ адрес и да се регистрират удостоверения за гласуване на друго място по електронен път.
  • Чрез SMS
    Изпраща се SMS на номер 18429. Номерът 18429 е единен и за трите мобилни оператора (A1, Yettel и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.
  • Чрез стационарен или мобилен телефон
    Избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.

Гражданите също така, могат да подадат електронно заявление за гласуване по настоящ адрес , ако населеното място на настоящия им адрес е различно от населеното място на постоянния им адрес, чрез страницата https://regna.grao.bg/.

18:40 22.8.2022

"Демократична България" иска спешен едногодишен договор за доставка на газ

"Демократична България" настоява служебното правителство да започне истински да отстоява българските национални интереси и в спешен порядък да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

"Очевидно българското правителство иска да върне България към руската газова енергийна зависимост - нещо, за което предупредихме нееднократно. Вместо да се защитава националният ни интерес, се търси начин как отново България да бъде направена зависима от волята на Путин", каза Ивайло Мирчев по повод решението на кризисния щаб за газа към служебното правителство да възобнови преговорите с "Газпром".

18:48 21.8.2022

Слави Трифонов обвини бившите си коалиционни партньори в лицемерие по темата за "Газпром"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отправи поредни обвинения в лицемерие към бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" в свой Фейсбук пост. Повод за публикацията му станаха различните позиции на трите партии по въпроса дали България трябва да възобнови преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ.

"Левите и десните правят любов в тъмното, а "Продължаваме промяната" им светят", написа Трифонов.

"За тях няма принципи, няма спазване на обещания, няма отговорност пред избирателите. Има само лицемерие", се казва още в поста му във Фейсбук.

Позицията на БСП е, че България трябва да преговаря с руския монополист, докато от ДБ отхвърлят идеята заради ненадеждността на руските доставки, които Русия използва като инструмент за влияние. Преди седмица съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че България продължава да има договор с "Газпром" и в момента, но той не се изпълнява от руската страна. В неделя Калина Константинова от ПП коментира още, че при изгодна оферта от "Газпром" може да се стигне до преговори, но не вижда как ще се стигне до такъв договор при сегашните условия.

Самият Трифонов не споменава каква е позицията на неговата партия по темата.

17:02 21.8.2022

ДБ обжалва невъзможността да провери софтуера за гласуване преди вота

"Демократична България" подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 16 август за организацията на машинното гласуване, което не позволява на партиите да получат пълен достъп до кода на машините, за да проверят как работи софтуерът за отчитане на гласовете.

Според ДБ решението на ЦИК "води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността".

"Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера", се казва в жалбата на ДБ.

Затова от формацията настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не чак по време на процедурата по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, призовават още от ДБ.

"Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително", се казва в жалбата им до ВАС.

15:56 21.8.2022

"Президентът да обясни". Кампанията срещу БСП цели да се обезсили и овладее партията, смята Нинова

В момента тече кампания, насочена не само срещу БСП, но и лично срещу лидерката на партията Корнелия Нинова. Това каза самата тя в неделя. По думите ѝ авторите на тази кампания управляват в момента.

"Виждам по-далечната цел на цялата тази кампания. Мощната атака е съсредоточена срещу БСП и срещу мен персонално. Целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна", каза Нинова пред Нова телевизия, цитирана от пресцентъра на партията.

Председателката на социалистите спомена конкретно и президента Румен Радев.

"Държавният глава ме обвини в едно изказване с думите "Корнелия Нинова да обясни на левите хора защо се изнася оръжие за Полша". Сега да питам ли аз господин президента да обясни на левите хора за къде неговото правителство изнесе оръжие за 1 млрд. евро. От Полша отива ли в Украйна? Каква е разликата? Защо всички мълчите?", каза Нинова.

Преди няколко месеца Радев обвини Нинова, която беше министър на икономиката, че изнася оръжия за Украйна, въпреки че тя се обяви официално против предоставянето на военна помощ за Киев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG