Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

15:10 16.8.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) се регистрираха самостоятелно за участие в изборите на 2 октомври. Все още обаче има възможност те да се явят обединени, като решението за това трябва да бъде взето до 27 август, когато е последният срок за регистриране на промени в коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК).

22:57 16.8.2022

20 партии и 6 коалиции са подали документи за изборите досега

До края на работния ден във вторник в Централната избирателна комисия (ЦИК) са се регистрирали 6 коалиции и 20 партии за участие в парламентарните избори на 6 октомври.

Документи вече са подали коалициите "Продължаваме промяната", "ГЕРБ-СДС", "БСП за България", "Демократична България", "Български възход" и "Справедлива България".

Сред подалите документи като самостоятелни партии са "Има такъв народ", ДПС, "Възраждане", "Изправи се България", ВМРО-БНД, НФСБ, Единна народна партия, Консервативно обединение на десницата и още 12 други партии.

Крайният срок изтича в 17 часа в сряда, 17 август.

22:58 16.8.2022

В 17 часа изтича срокът за регистрация на партии и коалиции за изборите

В 17 часа в сряда изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да се регистрират за участие в парламентарните избори на 2 октомври. Ден преди крайния срок документи подадоха 20 партии и 6 коалиции.

Това ще са четвъртите избори от 2021 г. насам и третите предсрочни за последната година и половина.

След като излъчените Народни събрания от изборите на 4 април и 11 юли 2021 г. не успяха да изберат правителства, в България се проведоха трети избори в рамките на една година. След гласуването на 14 ноември 2021 г. "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" създадоха коалиционно правителство начело с премиера Кирил Петков.

На 8 юни 2022 г. Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията. Опозиционната ГЕРБ внесе вот на недоверие, който на 22 юни беше гласуван от парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН. На 27 юни премиерът Кирил Петков подаде оставката на правителството.

Последвалите консултации бяха неуспешни и "Продължаваме промяната", ГЕРБ и БСП последователно върнаха мандатите за съставяне на правителство. На 1 август президентът Румен Радев насрочи нови парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство начело с Гълъб Донев.

12:26 17.8.2022

МВР започва превантивна работа срещу купуването на гласове на изборите през октомври

МВР "засилва" действията срещу купуването на гласове, съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред журналисти в Министерския съвет. До момента по негови думи няма "ясни и категорични" сигнали.

"Подобряваме оперативната работа по предотвратяване на т. нар. " купен или корпоративен вот" като ползваме специални разузнавателни средства и информатори. Оперативната работа беше "доста занемарена, без да преувеличавам изобщо"", каза Демерджиев.

Подготовката за парламентарните избори върви по разписан план, добави той. МВР по негови думи ще работи на база на предходните избори, когато е планът е бил "изключително подробен", като към него е добавено създаване на група за киберсигурност.

12:58 17.8.2022

Отцепниците от ИТН водят разговори с "Продължаваме промяната" за общо явяване на изборите

Бившият спортен министър Радостин Василев каза пред Би Ти Ви, че той и петимата депутати, които се отцепиха от партията си "Има такъв народ", преговарят с "Продължаваме промяната"(ПП) да се явят заедно на избори. По думите на Василев те са в процес на създаване на гражданско движение.

Той добави, че според него ПП ще спечели изборите въпреки социологическите проучвания, както и че движението ще подкрепи партията, без да сключва с нея коалиционно споразумение.

Василев и петимата депутати се отцепиха от ИТН, след като нейният лидер Слави Трифонов изтегли партията от управляващата четворна коалиция през юни.

15:01 17.8.2022

Трифонов обвини отцепниците от ИТН, че са "купени"

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов уличи отцепниците от партията, които искат да се явят заедно с "Продължаваме промяната" на изборите, в предателство. "Още на 13 юни ви казах, че отцепниците от “Има такъв народ” най-вероятно са купени с пари и постове от “Продължаваме промяната", написа Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Най-новият политически номад в българската политика Радостин Василев например е спряган за водач на листата на “Продължаваме промяната” в Габрово.Какво нещо е иронията на съдбата! Мисля, че няма по-подходящо място за един доказан предател и жалък службогонец от водач на листа в града на хумора, сатирата и забавата", написа още той.
Радостин Василев беше спортен министър от квотата на ИТН в кабинета на Кирил Петков.

16:05 17.8.2022

Забавените резултати от преброяването могат да лишат София от над 10 нови депутатски места

Трите многомандатни избирателни района в София могат да бъдат лишени от потенциални нови над 10 депутатски места на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

Причината е, че заради все още бавещите се окончателни резултати от националното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) Централната избирателна комисия (ЦИК) не може да отчете увеличеното население на столицата, съобщи "Капитал".

18:24 17.8.2022

24 партии и 7 коалиции са подали документи за изборите

Централна избирателна комисия съобщи, че до крайния срок - 17:00 ч. на 17.08.2022 г., за участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. са подали документи за регистрация 24 партии и 7 коалиции, съгласно приложения списък.

Като самостоятелни партии са се регистрирали:
1 "Българско национално обединение"
2 "Пряка демокрация"
3 "Има такъв народ"
4 "Правото"
5 "Мир"
6 "Български национален съюз - нова демокрация"
7 "Българска социалдемокрация - евролевица"
8 "Изправи се България"
9 Народна партия "Истината и само истината"
10 "Консервативно обединение на десницата"
11 "Движение на непартийните кандидати"
12 "Глас народен"
13 "Български съюз директна демокрация"
14 "Национален фронт спасение за България"
15 "Възраждане"
16 ВМРО – БНД
17 ДПС
18 "България на труда и разума"
19 Национално движение "Единство"
20 Единна народна партия
21 "Коалиция за теб България"
22 "Атака"
23 "Русофили за възраждане на отечеството"
24 "Съюз на свободните демократи"

Постъпилите за регистрация коалиции са:

1 ГЕРБ – СДС
2 "Демократична България" - обединение
3 БСП за България
4 "Продължаваме промяната"
5 "Български възход"
6 "Справедлива България"
7 "Български дух и традиции - гражданско движение"

11:50 18.8.2022

ЦИК вече приема електронни заявления за гласуване в чужбина

От 00:00 часа на 18 август на страницата на ЦИК е активирана възможността за електронно подаване на заявление за гласуване в чужбина. Този процес приключва в 00:00 на 6 септември.

От Министерството на външните работи (МВнР) призовават българските граждани извън страната да се регистрират чрез електронната форма за заявление за гласуване на предстоящите предсрочни избори на 2 октомври. Това каза на брифинг в МВнР Калин Анастасов, заместник-председател на работната група „Избори“ в министерството.

"В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата за гласуване би се разширила, както и броят на секциите в тях", каза Анастасов.

До момента има подадени над 2500 заявления чрез електронната форма за заявление за гласуване. Анастасов отбеляза, че предварителната регистрация дава възможност за включване в избирателните списъци, които би довело до по-бързото протичане на изборния процес и възможност за максимален брой български граждани да упражнят правото си на глас.

13:29 18.8.2022

Стефан Янев каза, че разговорите с "Газпром" са "задължителни"

Бившият служебен премиер Стефан Янев представи програмата на коалицията си "Български възход", с която ще се яви на изборите. Той каза, че разговорите с "Газпром" са "задължителни", обеща българско гражданство за всички представители на българските етнически общности от други държави, както и предложи въвеждане на принципа "една държава - две данъчни системи", предаде БТА.

Стефан Янев подаде оставка като военен министър в правителството на Кирил Петков, след като отказа да използва думата "война" за агресията на Русия в Украйна и държеше на израза на Владимир Путин "специална военна операция". По-късно той създаде партия "Български възход". На изборите обаче ще участва като коалиция между партиите "Свобода", "Партия на зелените" и "Земеделски народен съюз". Първата е основана от покойния вече бивш депутат от "Атака" Павел Чернев, втората е основана от бизнесмена Христо Порточанов. Третата се оглавява от Румен Йончев, който е бил коалиционен партньор на БСП, Николай Бареков, както и на Реформаторския блок.

"Аз и политическата партия "Български възход" смятаме за необходимо три милиона души с български произход, живеещи в традиционни български диаспори, да получат статут на български граждани", каза Янев. Според него трябва "за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, да се въведе прогресивно данъчно облагане". Янев каза, че разговори с "Газпром" са задължителни "не само за осигуряване на бъдещите доставки, но и за решаване на въпроса с възможните искове за неизпълнени ангажименти от страна на "Булгаргаз".

17:26 18.8.2022

Жребият за номерата на бюлетините ще бъде изтеглен на 31 август

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще участват на предстоящите избори на 2 октомври, каза говорителят на ЦИК Росица Матева. Окончателният брой и вид на участниците в изборите ще бъде ясен на 30 август, след като приключат съответните проверки.

Цветозар Томов от ЦИК каза, че в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. вителства, посочи Томов.

Регистрирани са 24 партии и седем коалиции за участие в изборите. До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване, добави тя.

18:58 18.8.2022

"Продължаваме промяната" ще се яви самостоятелно на изборите

„Продължаваме промяната“ ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни изори, съобщи пресцентърът на партията в четвърътк. Решението е взето от Националния съвет на партията.

„Демократична България“ предложи на „Продължаваме промяната“ да се явят в коалиция на изборите на 2 октомври. До момента партията на Кирил Петков и Асен Василев не беше дала отговор дали ще приеме или не това предложение. От формацията посочиха, че очакват резултатите от социологическо изследване, което да покаже дали в коалиция партиите ще получат повече гласове.

„Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета „Петков“, се посочва в съобщението от четвъртък. „Демократична България“ остава наш естествен съюзник по пътя към промяната в страната.“

11:04 19.8.2022

"Демократична България" призова за "мащабно обединение" след изборите

Ден, след като “Продължаваме промяната” обяви, че ще се яви самостоятелно на предстоящите на 2 октомври извънредни парламентарни избори, от “Демократична България” (ДБ) заявиха, че приемат решението, но отново призовават за “мащабно обединение на демократичните сили”.

Според позицията на ДБ само това може “да гарантира съставяне на стабилно мнозинство, да защити националния интерес като гарантира евроатлантическия курс на страната, да преведе България през множеството кризи и да осигури стабилно управление”.

“Демократична България” настояваше за съставяне на предизборна коалиция с ПП, но след отказа на партията на Кирил Петков и Асен Василев сега остава само вариант за следизборно обединение.

12:50 19.8.2022

Костадин Костадинов ще води листи на "Възраждане" във Варна и София 

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов ще води листите на партията за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври във Варна и в 25-и многомандатен избирателен район (МИР) София, обяви заместникът му Петър Петров в петък.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

Той също ще води две партийни листи - в Монтана и в 24-ти МИР - София. Бившият зам.-председател на парламента Цончо Ганев пък е водач в Благоевград и Бургас. Десет от водачите на партията са били депутати в 47-то Народно събрание.

18:48 19.8.2022

Бойко Рашков ще бъде част от листите на ПП за изборите

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще бъде част от депутатските листи на „Продължаваме промяната“ на предстоящите през октомври избори. Това потвърди един лидерите на партията Кирил Петков пред бТВ.

Според Петков данните, с които от партията разполагат, показват, че сборният резултат на ПП, БСП и „Демократична България“ може да донесе повече от 121 мандата в следващия парламент, което ще им позволи да съставят ново правителство.

Той отказа да потвърди дали в листите на партията му ще попаднат и част от отцепилите се от формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ депутати.

Бившият премиер за пореден път отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ.

15:12 20.8.2022

ДБ обвини служебния кабинет, че манипулира обществото по темата за руския газ

"Демократична България" (ДБ) обвини служебното правителство, че заблуждава обществото по темата за газа и поставя страната в газова зависимост от Кремъл.

В позиция, изпратена до медиите в събота, от коалицията посочват, че откакто е на власт, служебният кабинет се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на природен газ за България.

"Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", се казва в съобщението.

Позицията идва, след като в петък служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че само една от договорените три доставки с танкери с втечнен газ с американската компания Cheniere ще бъде осъществена.

От ДБ настояват правителството да вземе спешни мерки, така че да гарантира сигурни доставки на газ през зимата. Сред исканията им е сключването на минимум едногодишен дългосрочен договор за доставки, запазването на слотове на терминал в Гърция за ноември и декември и издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция.

13:02 21.8.2022

Майките от "Системата ни убива" влизат в листите на Мая Манолова

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" ще се явят на предстоящите избори като гражданска квота в листите на партията на Мая Манолова "Изправи се България". Това съобщиха от самата инициатива в неделя.

"Защо Мая Манолова? Защото тя беше през цялото време до нас, не ни изостави, дори и когато се разграничихме от нейната партия", каза Нели Димитрова от "Системата ни убива" пред журналисти.

По думите ѝ майките работят с Манолова за решаване на проблемите им още откакто тя беше национален омбудсман. Манолова тогава лобира за редица законови поправки в полза на децата с увреждания и неведнъж е била на протестите на жените през годините, посочиха от инициативата.

"Ще отворим нашите листи за хора с каузи", каза лидерката на "Изправи се България" Мая Манолова. Тя посочи още, че това са "истински, смели жени, бойци".

"Заедно с тях ще станем един силен отбор от биткаджии и най-накрая ще се преборим за закона за личната помощ", коментира Манолова.

По думите ѝ водача на листата в 25 МИР - София ще бъде Вера Иванова от "Системата ни убива".

15:56 21.8.2022

"Президентът да обясни". Кампанията срещу БСП цели да се обезсили и овладее партията, смята Нинова

В момента тече кампания, насочена не само срещу БСП, но и лично срещу лидерката на партията Корнелия Нинова. Това каза самата тя в неделя. По думите ѝ авторите на тази кампания управляват в момента.

"Виждам по-далечната цел на цялата тази кампания. Мощната атака е съсредоточена срещу БСП и срещу мен персонално. Целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна", каза Нинова пред Нова телевизия, цитирана от пресцентъра на партията.

Председателката на социалистите спомена конкретно и президента Румен Радев.

"Държавният глава ме обвини в едно изказване с думите "Корнелия Нинова да обясни на левите хора защо се изнася оръжие за Полша". Сега да питам ли аз господин президента да обясни на левите хора за къде неговото правителство изнесе оръжие за 1 млрд. евро. От Полша отива ли в Украйна? Каква е разликата? Защо всички мълчите?", каза Нинова.

Преди няколко месеца Радев обвини Нинова, която беше министър на икономиката, че изнася оръжия за Украйна, въпреки че тя се обяви официално против предоставянето на военна помощ за Киев.

17:02 21.8.2022

ДБ обжалва невъзможността да провери софтуера за гласуване преди вота

"Демократична България" подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 16 август за организацията на машинното гласуване, което не позволява на партиите да получат пълен достъп до кода на машините, за да проверят как работи софтуерът за отчитане на гласовете.

Според ДБ решението на ЦИК "води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността".

"Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера", се казва в жалбата на ДБ.

Затова от формацията настояват достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не чак по време на процедурата по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, призовават още от ДБ.

"Този подход предполага, че изходният код, удостоверен през 2021 г., е идентичен с изходния код, наличен към момента, като за това трябва да има криптографски гаранции. В противен случай предишното удостоверяване няма как да се счита за действително", се казва в жалбата им до ВАС.

18:48 21.8.2022

Слави Трифонов обвини бившите си коалиционни партньори в лицемерие по темата за "Газпром"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов отправи поредни обвинения в лицемерие към бившите си коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" в свой Фейсбук пост. Повод за публикацията му станаха различните позиции на трите партии по въпроса дали България трябва да възобнови преговорите с "Газпром" за доставки на природен газ.

"Левите и десните правят любов в тъмното, а "Продължаваме промяната" им светят", написа Трифонов.

"За тях няма принципи, няма спазване на обещания, няма отговорност пред избирателите. Има само лицемерие", се казва още в поста му във Фейсбук.

Позицията на БСП е, че България трябва да преговаря с руския монополист, докато от ДБ отхвърлят идеята заради ненадеждността на руските доставки, които Русия използва като инструмент за влияние. Преди седмица съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че България продължава да има договор с "Газпром" и в момента, но той не се изпълнява от руската страна. В неделя Калина Константинова от ПП коментира още, че при изгодна оферта от "Газпром" може да се стигне до преговори, но не вижда как ще се стигне до такъв договор при сегашните условия.

Самият Трифонов не споменава каква е позицията на неговата партия по темата.

Заредете още

XS
SM
MD
LG