Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обвини "Продължаваме промяната" за ситуацията с газа. БСП приветства разговорите с "Газпром"


Томислав Дончев (вляво), Бойко Борисов, Радомир Чолаков (вдясно)
Томислав Дончев (вляво), Бойко Борисов, Радомир Чолаков (вдясно)

ГЕРБ споделя позицията на "Демократична България" (ДБ) срещу подновяването на разговорите с "Газпром", но едновременно с това обвинява за ситуацията не служебното правителство, а предишните управляващи от "Продължаваме промяната" (ПП). Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във вторник.

По-рано същия ден от ДБ казаха, че са категорично против връщането на "Газпром" като доставчик на газ за България, след като в понеделник министърът на енергетиката Росен Христов определи преговорите с руския монополист като "неизбежни".

БСП от своя страна приветстваха решението на служебния кабинет.

Обвиненията на ГЕРБ

По време на партийното си изявление в понеделник Бойко Борисов си приписа позицията на ДБ, като каза, че той още през юли се е обявил за приемането на "закон за 100% диверсификация" на доставките.

Докато обаче от ДБ посочиха, че служебният кабинет връща България обратно към зависимост от Русия, Борисов обвини Кирил Петков и Асен Василев за ситуацията.

"Това ни доведе промяната – хаос и разруха", каза Борисов.

В началото на управлението си служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, обвини предишните управляващи, че са оставили след себе си "хаос и разруха" в енергетиката.

Лидерът на ГЕРБ обвини ПП в извършването на престъпления и поиска служебният вътрешен министър да ги разследва. По думите му от ПП са "разрушили" договора с "Газпром", въпреки че той беше едностранно нарушен от руската компания.

"Има действащ договор, ти го разрушаваш – това го направиха ПП-тата", каза Борисов.

Той определи като престъпление и избора на предишния кабинет да са остави на служебното правителство решението за танкерите с втечнен газ.

Позицията на БСП

В същото време от БСП приветстваха решението за подновяване на разговорите с "Газпром".

"Още през месец април предвидихме задаващата се криза с доставките на газ и последиците от нея. Тогава заявихме ясна позиция, която последователно поддържаме и днес: трябва да се възстановят преговорите с "Газпром", се казва в съобщение на партията, разпространено във вторник.

По-рано от "Демократична България" (ДБ) обвиниха служебното правителство, че защитава интересите на Кремъл в България и че съзнателно е пропуснало възможности да осигури газ от източници, различни от руския "Газпром".

От ПП казаха, че подновяването на преговорите с "Газпром" е озадачаващ ход, тъй като такива разговори са били водени и по време на предишния кабинет, но не са дали резултат.

Реакциите дойдоха, след като служебното правителство реши да води разговори с "Газпром", въпреки че компанията едностранно спря доставките за България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG