Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оръжие на Кремъл". "Демократична България" обвини кабинета, че работи за Русия и "Газпром"


Лидерите на "Демократична България" Владислав Панев, Христо Иванова, Атанас Атанасов (отляво надясно)
Лидерите на "Демократична България" Владислав Панев, Христо Иванова, Атанас Атанасов (отляво надясно)

"Демократична България" (ДБ) обвини служебното правителство, че съзнателно е пропуснало възможности да осигури газ от източници, различни от руския "Газпром". Формацията е категорично против връщането на руската държавна компания като доставчик на газ за България, се казва още в позиция по медиите, разпространена във вторник.

Ден по-рано служебното правителство реши да води разговори с "Газпром", въпреки че компанията едностранно спря доставките за България. Преди това служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че кабинетът ще приеме само един от седемте танкера, договорени от предишните управляващи, защото не е успяло да се споразумее за изгодни условия за разтоварването.

"Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл. Със съзнателно "пропускане" на възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, кабинетът "Донев" използва най-ефективното оръжие - страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към "Газпром", се казва в позицията на ДБ.

"Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа? Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ на най-високо политическо ниво?", питат още от формацията.

Оттам за пореден път посочват, че твърдението, че цените, предлагани от "Газпром", са най-добри, не е вярно. Доставките по азерския договор са с пъти по-благоприятни ценови условия, защото зависят от цената на петрола, казват още от ДБ.

"Кабинетът "Донев" се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят", обобщават от обединението.

Според коалицията връщането към договора с "Газпром" ще зачеркне и шансовете на България да търси неустойки за това, че едностранно бяха променени условията за плащане през април.

След като тогава "Газпром" едностранно наруши договора си и спря доставките си към България, правителството на Кирил Петков съобщи, че търси алтернативи. В края на юли кабинетът договори доставката на американски втечнен газ със 7 танкера от компанията "Шиниър". Тогава Петков каза, че остава следващото правителство да потвърди договореното и да осигури терминали за разтоварване в Гърция или Турция.

В петък министър Росен Христов съобщи, че правителството ще приеме само един от седемте танкера. В понеделник той каза, че преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките на газ по договора са "неизбежни".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG