Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да даде резултат". Бившите управляващи осъдиха заявката на служебния кабинет да преговаря с "Газпром"


Бившият председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски
Бившият председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски

Подновяването на преговорите с "Газпром" е озадачаващ ход, тъй като такива разговори са били водени и по време на предишния кабинет, но не са дали резултат. Така бившите управляващи от "Продължаваме промяната" (ПП) коментираха заявката на служебното правителство да започне преговори с руския газов монополист за доставки за България.

Техните бивши коалиционни партньори от "Демократична България" (ДБ) реагираха още по-остро, като казаха, че кабинетът на Румен Радев не защитава националния интерес, а търси начин да направи България отново зависима от волята на Русия.

Реакциите дойдоха, след като в понеделник министърът на енергетиката Росен Христов каза, че преговорите с "Газпром" за възобновяване на доставките на газ по договора са "неизбежни".

В края на април "Газпром" едностранно и в нарушение на договора прекрати доставките на газ за България. Това се случи заради отказа на страната да плаща за доставка на природен газ по нова схема, която не отговаря на сключените договори.

"Разговори с "Газпром Експорт" са водени нееднократно и от предишния кабинет, но това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и сега, а зимният сезон предстои", посочи Радослав Рибарски от ПП, който беше председател на комисия по енергетика в миналия парламент.

"Лутането на служебния кабинет поставя под сериозна опасност цялата енергийна система на страната", добави още той в позиция, изпратена до медиите.

В нея се казва още, че при наличието на свободен капацитет за разтоварване остава загадка защо служебният кабинет е отказал договорените количества газ от САЩ. По-рано министър Росен Христов каза, че правителството ще приеме само един от седемте танкера, защото не е успяло да договори изгодни условия за разтоварването.

Владислав Панев от ДБ също критикува изявлението на служебните управляващи и го определи като "лъжи" и "баламосване на обществото". По думите му не е вярно, че цената на "Газпром" е най-изгодна.

"Цената на природния газ от Газпром се определя на базата на TTF Амстердам, който скочи двойно за месец и половина, като този компонент е над две трети от теглото. И цената на петрола, която пада. Тоест, тя не може да бъде много по-ниска от пазарните цени", написа Панев във Фейсбук.

Ивайло Мирчев от ДБ също осъди служебното правителство, което според него "иска да върне България към руската енергийна зависимост".

"Вместо да се защитава националният ни интерес се търси начин как отново България да бъде направена зависима от волята на Путин. Газпром не е просто доставчик на газ. Това е геополитически инструмент за влияние на Путин", каза Мирчев.

Същевременно Делян Добрев от ГЕРБ обвини кабинета на Кирил Петков и Асен Василев за ситуацията. Той обаче коментира и че няма обяснение защо служебното правителство се е отказало от танкерите с втечнен газ, договорени от предишните управляващи.

След като "Газпром" едностранно наруши договора си и спря доставките си към България, правителството на Кирил Петков съобщи, че търси алтернативи. В края на юли кабинетът договори доставката на американски втечнен газ със 7 танкера от компанията "Шиниър". Тогава Петков каза, че остава следващото правителство да потвърди договореното и да осигури терминали за разтоварване в Гърция или Турция.

В петък министър Росен Христов каза, че правителството ще приеме само един от седемте танкера, защото не е успяло да договори изгодни условия за разтоварването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG