Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна може да поднови искането за съветско оръжие от България след изборите


Украинският посланик Виталий Москаленко
Украинският посланик Виталий Москаленко

Възможно е след изборите Украйна да възобнови искането към България за предоставяне на съветско въоръжение. Това каза украинският посланик Виталий Москаленко в интервю за Нова телевизия. „Надявам се след изборите, когато ще има ново правителство, ние бихме могли да активираме този въпрос“, каза Москаленко.

По повод износа на оръжие към Украйна той каза, че „има помощ от България. Тя може би не е явна, не е афиширана. Може би чрез трети страни. От една страна, като че ли официално няма декларирана помощ, но от друга страна определени действия имат място, продължават се от самото начало“, каза Москаленко.

В началото на май парламентът гласува предоставянето на “военнотехническа помощ” на Украйна. Това включва ремонт на украинска военна техника, но не и изпращане на боеприпаси и оръжия.

По отношение на ремонта на техника посланикът каза, че „има определени раздвижвания по този въпрос. Не мога да ви кажа количествени и качествени показатели, но действия и договорки има“.

В събота служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че към момента на територията на България не се ремонтира украинска военна техника.

Темата за предоставяне на военна помощ на Украйна разделяше управляващата коалиция, защото БСП отказваше да подкрепи подобно решение и дори заплаши, че ще се оттегли от правителството, ако то изпрати оръжие в Украйна. От “Има такъв народ” заемаха неопределена позиция, но в края на април лидерът им Слави Трифонов се обяви категоричноза предоставяне на военна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG