Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да няма изненади". 15-годишен мигрант е карал автобуса, убил полицаите


Служебният кабинет почете с едноминутно мълчание паметта на двамата полицаи от Бургас, които загинаха докато изпълняват служебния си дълг
Служебният кабинет почете с едноминутно мълчание паметта на двамата полицаи от Бургас, които загинаха докато изпълняват служебния си дълг

Автобусът с мигранти, който в четвъртък прегази двама полицаи ​от Бургас, е бил шофиран от 15-годишен сирийски бежанец. Това е установил ДНК анализ, проведен от разследващите органи.

Младежът е сред арестуваните по случая, след като часове след катастрофата беше заловен в Първомай при опит да избяга. Дни преди това Омар е изчезнал от приемателния център на бежанския център в Харманли, където е бил настанен, и е бил обявен за издирване. Там са били и двамата му по-големи братя, които са напуснали още през март и следите им се губят.

В началото на юни Омар е подал молба за събиране със семейството си, защото родителите му са в Турция, и в края на месеца е получил разрешение. Започнала е процедура майката и бащата да се явят в българското консулство, но след инцидента всичко е прекратено, съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Прокуратурата вече е повдигнала на момчето обвинение за причиняването на смъртта на полицаите, като присъдата може да е от 3 до 10 години лишаване от свобода, тъй като е непълнолетен.

По подозрение в съучастие са задържани още двама сирийци, които са обвинени за противозаконно подпомагане на прекарването през границата на мигранти. Те могат да получат до 6 г. затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева. Разследва се и българин, който обаче засега е без обвинение. До момента не е установено служители на МВР да са замесени в този случай, уточниха от прокуратурата.

Служебният премиер Гълъб Донев настоя за по-активна превенция от службите по национална сигурност срещу засиления мигрантски трафик.

"За да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 48 нелегални мигранти. Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, и службите трябва да бъдат информирани за това", каза Донев на заседание на Министерски съвет.

Той прикани министрите си за едноминутно мълчание в памет на служителите на МВР Йордан Илиев (43 г.) и Атанас Градев (31 г).

"Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница заедно в координация и взаимодействие", каза още служебният премиер, след като още в четвъртък вътрешният министър се закани, че след като „каналджиите обявиха война на българската държава, тя ще отговори с цялата си мощ“.

Донев добави, че причината за смъртта на двамата полицаи от Бургас е прекрачването на много граници: "От браздата на Малко Търново до границата, определена от закона. Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си".

Затова той е възложил на МВР задачата да извърши строг контрол на тези пътища. А за опазване на границите при необходимост - да се търси сътрудничеството и взаимодействието с Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

Премиерът изтъкна, че голямата цел, по която работи кабинетът от ден първи, е присъединяването на България към Шенген.

Той припомни, че миналата седмица Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на милион и половина лева за ремонт, възстановяване на срязаните участъци от оградата на южната ни граница, за да "имаме основание да я наричаме възпрепятстващо съоръжение".

Междувременно Иван Дерменджиев съобщи пред bTV, че зам.-шефът на "Гранична полиция" Деян Моллов вече е подал оставка след разговор с него, в който е признал, че не се е справил с мигрантския натиск.

"Нормално е да понесе отговорност. Няма данни да е осигуряван чадър специално за този автобус, но има данни, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти през границата. По такива сигнали работим от две седмици", каза още вътрешният министър.

Междувременно президентът Румен Радев отиде в Бургас, където днес е ден на траур в памет на загиналите полицаи. Те ще бъдат изпратени с почести.

"Тук съм, за да изразя съболезнования към близките, семействата и колегите на старши полицай Атанас Градев и младши инспектор Йордан Илиев. България изгуби двама доблестни полицаи, отдадени докрай в своя дълг в името на законността", каза държавният глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG