Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста 15-годишния сириец, обвинен за катастрофата, убила двама полицаи


Обвиненият за катастрофата - 15-годишният Омар А., сред полицаи
Обвиненият за катастрофата - 15-годишният Омар А., сред полицаи

Сирийският бежанец, обвинен за катастрофа с автобус, при която загинаха двама полицаи, остава в ареста. Това реши Окръжният съд в Бургас в събота.

Омар А. е обвинен като шофьор на автобуса, който в четвъртък прегази полицаите Йордан Илиев (43 г.) и Атанас Градев (31 г) ​от Бургас. Катастрофата стана при опит на служителите на реда да спрат автобуса, превозващ нелегални мигранти.

Според властите ДНК анализ, проведен от разследващите органи, показва, че Омар е бил на шофьорското място. Свидетели, пътували в автобуса, са го разпознали като човека, който го е управлявал, съобщи БТА, като се позова на съда. Друг свидетел е казал, че Омар е бил сред хората, купили от него на 24 август автобуса, с който е причинена катастрофата.

Според съда в Бургас при разпита си обвиняемият сам е признал, че на 25 август е управлявал автобуса, с който е причинена катастрофата.

Младежът беше арестуван няколко часа след катастрофата в Първомай. Дни преди инцидента той е изчезнал от бежанския център в Харманли, където е бил настанен, и е бил обявен за издирване.

Прокуратурата вече е повдигнала срещу него обвинение за причиняването на смъртта на полицаите. Присъдата може да е от 3 до 10 години лишаване от свобода, защото той е непълнолетен. Държавното обвинение обаче изрази съмнения във възрастта на Омар. Наблюдаващият прокурор Димитър Узунов каза, цитиран от БНР, че предстои проверка.

Пред съда Омар каза, че се е опитал да спре преди катастрофата. “Когато слязох след моста, натиснах спирачка, но не стана нищо. Нямах спирачки”, е цитиран да казва той от Нова Телевизия. Прокуратурата обаче твърди, че той не само не е намалил скоростта, но дори я е увеличил.

Случаят стана повод вицепремиерът Иван Демерджиев да поиска оставката на заместник-директора на “Гранична полиция”. Той каза че каналджиите са обявили “война на българската държава и тя ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство”.

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че мигрантският натиск ще срещне “категоричния отговор на държавата” и че полицията и армията ще пазят българо-турската граница заедно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG