Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов първо поиска кабинетът да преговаря с "Газпром", а после го призова да не го прави


Бойко Борисов. Снимката е архивна
Бойко Борисов. Снимката е архивна

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова служебното правителство да не се връща към „Газпром“ като доставчик на природен газ. Това се случи само четири дни, след като Борисов изрази точно обратната позиция и поиска кабинетът да възобнови преговорите с руската държавна компания.

„Гълъб Донев се опитва да обясни, че доставките от „Газпром“ са много важни и няма друго решение“, каза Борисов във вторник във включване на живо във Фейсбук от Бургас. „Моля ги да не се връщат към „Газпром.“

Четири дни по-рано, в петък, Борисов посъветва служебния кабинет „да разсрочи неприетите количества [газ от „Газпром“] за следващите 1-2 месеца“. Той има предвид да се достави в България онова количество газ, което руската компания едностранно спря да доставя през май. Бившият премиер предупреди, че в противен случай България рискува да загуби евентуално арбитражно дело срещу руската компания.

Тази теза е разпространявана от служебното правителство, но според експерти тя е невярна и вреди на позицията на България при евентуално арбитражно дело срещу „Газпром“. Тя се появи като аргумент на назначения от президента Румен Радев служебен кабинет в подкрепа на решението му да започне преговори с „Газпром“ за възобновяване на доставките на природен газ.

Доставките на руски газ за България бяха прекратени едностранно от „Газпром“, след като София отказа да плаща газа по начин, различен от този, който е посочен в договора между двете страни. България не е отказвала да приема руския газ и е следвала условията по договора си.

По-рано Бойко Борисов обвини правителството на Кирил Петков за спрените доставки на газ от Русия. Това съвпада с позицията на служебното правителство. Лидерът на ГЕРБ няколко пъти каза, че той и партията му са за „100% диверсификация от „Газпром“ и едновременно с това изрази позиция, че България в момента няма друг избор освен да доставя газ от Русия.

„С две ръце сме за отказване от „Газпром“, ама откъде [България да получава газ]“, попита той на пресконференция на 23 август, цитиран от „Дневник“.

Борисов беше премиер с кратки прекъсвания межди 2009 и 2021 г. През това време ключовата за диверсифицирането на доставките на природен газ газова връзка с Гърция беше забавена няколко пъти и строителството ѝ беше завършено едва при управлението на правителството на Кирил Петков. Служебния кабинет обаче видя пречки пред влизането ѝ в експлоатация и каза, че то може да се забави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG