Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Газпром" ще намали допълнително доставките на газ за френската компания Engie


На снимката, направена през април 2017 г., са шефът на "Газпром" Алексей Милър (ляво), бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и изпълнителният директор на Engie Изабел Кохер.
На снимката, направена през април 2017 г., са шефът на "Газпром" Алексей Милър (ляво), бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и изпълнителният директор на Engie Изабел Кохер.

Руският държавен гигант за природен газ "Газпром" допълнително намалява доставките на газ за френската газова и енергийна група Engie. За това френската частна фирма е научила във вторник, а намалението настъпва незабавно, съобщава Engie.

Решението на „Газпром“ засилва опасенията за несигурността на руските енергийни доставки за Европа. Междувременно газопроводът "Северен поток 1" също спира за поддръжка.

Engie каза, че с руската фирма има спорове по договори, но не даде никакви подробности за естеството им. От фирмата съобщават още, че доставките на руски газ вече са намалели значително след началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари.

„Много очевидно Русия използва газ като оръжие за война и ние трябва да се подготвим за най-лошия сценарий на пълно прекъсване на доставките“, каза министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер пред френското радио Inter.

Европа вече е уведомена, че "Газпром" ще спират газопровода Северен поток 1 към Германия от 31 август до 2 септември за поддръжка. Прекъсването подхрани опасенията, че Русия ограничава доставките, за да окаже натиск върху западните нации, които в момента са обединени в налагането на санкции срещу Русия. Москва отрича това да е вярно.

Франция е по-малко зависима от някои съседи от вноса на газ от Русия, който представлява около 17% от нейното потребление на газ.

Прекъсването и намаляването на доставките от Русия доведе до увеличение на цените на газа и накара Европа да намери алтернативни източници на природен газ и да намали енергийната си зависимост си от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG