Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" ще участва в търг за слотове за втечнен газ за 2023 г. на гръцкия терминал


Деница Златева

“Булгаргаз” ще участва в търгове за слотове за 2023 г. за танкери с втечнен природен газ на гръцкия терминал на остров Ревитуса, съобщи директорката на държавното дружество Деница Златева пред БНТ.

“Това, което ние ще направим като дружество, ще е да участваме на годишния търг през октомври за слотове за 2023 г., за да можем да осигурим първо възможността за разтоварване и регазификация, след което ще поканим и фирми доставчици на природен газ - да изберем и да сключим договор до края на 2023 г.”, каза тя в сряда.

Новината дойде дни след като служебното правителство отказа шест от седемте танкера с газ от САЩ, за които България получи оферта. Като причина беше посочена именно липсата на свободни слотове. Предишните управляващи обвиниха служебното правителство, че не е положило усилия да намери възможности за разтоварване на танкерите, а бившият премиер Кирил Петков дори каза, че слотове всъщност е имало.

Деница Златева определи това изказване като “политическо говорене, което не отговаря на истината”.

“Цялото това политическо говорене, че има свободни слотове и “Булгаргаз” не е закупило свободни слотове, не отговаря на истината. Ние проверихме и на Ревитуса - свободни слотове за ноември и декември няма. Има много малки, няма капацитет за регазификация”, каза тя.

България прие доставката на един танкер втечнен газ от САЩ през октомври и отказа доставката на танкери през ноември и декември. Предишните управляващи казаха, че има оферта и за първите четири месеца на следващата година, но служебното правителство твърди, че това всъщност не е оферта, а само механизъм.

След това служебното правителство обяви за “неизбежни” преговорите за подновяване на доставките с “Газпром”. Руската държавна компания едностранно и в нарушение на договора спря доставките на газ за България, след като страната отказа да се съобрази с нова схема на плащане, която не отговаря на съществуващия договор. В сряда Деница Златева каза, че не знае дали има отговор от “Газпром” на искането на България да започне преговори за подновяване на доставките.

Златева каза също, че за 2024 г. има план България да удвои заявения вече капацитет на строящия се терминал в Александруполис. За целта се чака решение на Министерския съвет. България е акционер в съоръжението, което трябва да бъде завършено до 2023 г. Досега България е заявила 500 млн. куб.м капацитет. Удвояването му ще даде възможност да бъдат разтоварени 10 танкера с втечнен газ за една година, каза Златева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG