Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозно заболяване". "Лукойл" оспори съобщения на ТАСС, че директорът на компанията е паднал от прозорец


Руският президент Владимир Путин и директорът на „Лукойл“ Равил Маганов 
Руският президент Владимир Путин и директорът на „Лукойл“ Равил Маганов 

Председателят на борда на директорите на петролната компания „Лукойл“ Равил Маганов е загинал след падане от прозореца на Централната клинична болница (ЦКБ) в Москва. Това съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, като се позова на източници.

По-късно през деня от "Лукойл" казаха, че нейният директор е починал след "сериозно заболяване".

Държавната информационна агенция ТАСС цитира неназован източник от правоприлагащите органи, според когото Маганов се е самоубил, скачайки от прозорец на шестия етаж, след като е бил приет в болница след инфаркт. Новинарският сайт RBK също съобщи, че полицията разследва възможността за самоубийство.

"Тази сутрин Маганов е паднал от прозореца на Централна клинична болница. Той е починал от нараняванията си", предаде и агенция Интерфакс.

Маганов работеше за "Лукойл" от началото на 90-те години и беше смятан за лоялен на Кремъл. В началото на март обаче "Лукойл" стана една от малкото големи компании, които се обявиха срещу войната и призова за незабавното ѝ спиране.

Изявлението на "Лукойл" от 1 септември не дава повече подробности за Маганов. Това е поредната от поредицата мистериозни смъртни случаи на руски бизнесмени.

През юли Юрий Воронов, главен изпълнителен директор на един от контрагентите на руския газов монополист ”Газпром”, беше открит мъртъв в басейна на вилата си.

През май руските медии съобщиха, че бившият висш мениджър на "Лукойл" Александър Суботин е намерен мъртъв в мазе на къща в град Митищи близо до Москва.

През април във вила в испанския град Лорет де Мар беше открито мъртво семейството на 55-годишния Сергей Протосени, мениджър в най-голямата руска частна газова компания "Новатек".

В Москва беше намерено мъртво семейството на бившия вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев.

В началото на годината Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на "Газпром Инвест", беше намерен мъртъв във ваната си, а Александър Тюляков (заместник-генералeн директор на Единния разплащателен център на "Газпром") - обесен в гаража на къщата си.

През април президентът, съсобственик и основател на руския петролен гигант "Лукойл" Вагит Алекперов подаде оставка.

Новината за смъртта на Маганов идва ден преди срещата на министрите на финансите от групата на седемте водещи икономики в света (G7), на която ще обсъдят предложеното от администрацията на САЩ ограничение на цената на руския петрол.

Министрите на финансите на Г-7 ще обсъдят как да определят "таван" на цената на руския петрол, както и евентуално блокиране на транспортирането му.

През юни Съветът на Европейския съюз прие окончателно шестия пакет от санкции срещу Русия, с който се налага ембарго върху вноса на петрол. Ембаргото предвижда временно изключение за някои държави, сред които и България. Българското пристанище „Росенец“ остава единственото в Европа, през което ще може да се внася руски петрол.

Според Bloomberg от началото на годината приходите на Русия от петрол са нараснали с 50 процента.

Западните лидери предложиха решение на този проблем чрез ограничаване на цената на руския петрол, която рафинериите и търговците имат право да плащат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG