Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Газът поскъпна, БАБХ не се разследва, ГЕРБ води с 5% пред ПП


Останки от училищна библиотека в Краматорск, Украйна. На 1 септември започна учебната година в нападнатата страна.
Останки от училищна библиотека в Краматорск, Украйна. На 1 септември започна учебната година в нападнатата страна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Поскъпването на газа
  • АЕЦ „Запорожие“
  • Изборите

Природният газ поскъпва с почти 19% от септември. Цената беше утвърдена от КЕВР в четвъртък вечерта.

Странна смърт в „Лукойл“

Още един влиятелен руснак от енергийния бизнес загина в четвъртък, вероятно след „падане от прозорец на болница“. Това е председателят на борда на директорите на петролната компания „Лукойл“ Равил Маганов. От началото на годината най-малко шест души на ръководни позиции в енергийния и банковия сектор на Русия загинаха при мистериозни обстоятелства.

Днес министрите на финансите на Г-7 ще решат дали да наложат таван на цените на руския петрол. Идеята се обсъжда от юни досега.

АЕЦ „Запорожие“

Част от ядрените инспектори на ООН си тръгнаха от АЕЦ „Запорожие“ малко след като бяха пристигнали за проверка. Петима от тях ще останат на място до 3 септември и ще нощуват в близкия град Енергодар, който е център на бойни действия. По самата централата също се стреля, Украйна и Русия се обвиняват взаимно за това кой нанася ударите.

Инспекторите на атомната агенция на ООН пътуваха два дни от Киев до Енергодар, те дълго чакаха на фронтовата линия.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Изборите

ГЕРБ води с 5% пред „Продължаваме промяната“, сочи проучване на агенция „Тренд“. Следващите сили са ДПС и „Възраждане“ с по около 10%. ДБ би получила гласовете на 7,3%, а БСП – 8,6%. Според „Тренд“ партиите на Стефан Янев и на Слави Трифонов могат да прескочат бариерата за влизане в парламента.

Социологията е наука, а не врачка, предупреждава Светла Енчева. Тя описва най-малко четири погрешни схващания за социологическите данни и напомня, че изследванията не могат да заместят политическата воля.

Бойко Борисов намалява времето, в което взима решение, противоположно на предишното. В сряда той каза, че няма да се коалира с ДПС, а в четвъртък излезе, че такава коалиция не е изключена. Това е период, по-кратък от едно денонощие. Досега Борисов си променяше мнението най-рано след 24 часа.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

БАБХ

Прокуратурата е прекратила проверката срещу бившия директор на БАБХ Пламен Моллов. Тя не е намерила доказателства за престъпление. В началото на юни беше разпространен запис от разговор между двама мъже за фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево“. От него се разбираше, че на изпълнителния директор на агенцията Христо Даскалов се предлага подкуп от 100 000 лв., за да не се меси в контрола на границата.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Путин и Горбачов

Путин няма да отиде на погребението на Михаил Горбачов, последният съветски лидер, който почина във вторник. Погребението няма да е с държавни почести, а само с „елементи“ на държавни почести. Путин отхвърля всичко, което е довело до разпада на СССР, а СССР се разпадна именно в резултат от политиката на Горбачов – факт, заради който светът го цени най-много.

Тези, които Горбачов издигна в партията, направиха пуч срещу него. Вижте как изглеждаше Москва в пламъци и стрелба през август 1991 г.

И няколко препоръки

Калояна Налбантова спечели титлата на сингъл на Европейското първенство по бадминтон за девойки до 19 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте в Созопол, значи сте на „Аполония“. Клавирен квартет изпълнява австрийска музика в Археологическия музей от 19 ч. В Лятното кино от 20 ч. дават филма на Андрей Паунов „Януари“.

Ако сте в София, вижте кой свири в Stroeja Open Air Music Bar в Борисовата градина от 20 ч. – Ерол Ибрахимов, Кольо Гилъна и Светльо Витков

Ако сте във Варна, от днес до неделя в Археологическия музей има фестивал „Балканите през средновековието“ – с демонстрации на бойни изкуства и ателиета по различни занаяти.

… плюс моят личен фаворит

Той искаше да спаси комунизма, а го взриви отвътре. Това пише Тони Николов в портал „Култура“ за Михаил Горбачов. Той напомня и нещо, за което рядко се говори – за това как българската комунистическа държава се съпротивлява на реформите, налагани от Горбачов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG