Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки заканите на Минеков. Продължава събарянето на втори тютюнев склад в Пловдив


Събарянето на складa в Тютюневия град в Пловдив в четвъртък, 1 септември 2022 г.
Събарянето на складa в Тютюневия град в Пловдив в четвъртък, 1 септември 2022 г.

След като късно вечерта в четвъртък беше разрушен един от складовете в Тютюневия град в Пловдив, в петък продължава събарянето и на втора историческа сграда, съобщи изданието "Под тепето". Това се случва, въпреки че служебният министър на културата Велислав Минеков каза, че всички 12 сгради в Тютюневия град ще получат статут на недвижима културна ценност.

По-рано в четвъртък Специализираният съвет по опазване на националните културни ценности взе решение тютюневият склад на бул. "Христо Ботев" 51 да стане паметник на културата и така да бъде защитен. По същото време обаче започна събарянето на сградата. На сутринта в петък тя вече беше почти напълно разрушена.

"Това е унищожаване, което е повече от безобразие", каза Велислав Минеков, който пристигна в четвъртък на мястото в опит да спре багерите. Той се закани и да принуди фирмата инвеститор да възстанови събореното здание.

Пред БНТ собствениците на сградата казаха, че към момента на събарянето те не са имали документ, който да удостоверява, че това е паметник на културата и затова и събарянето не е незаконно.

От думите на Минеков се разбра, че в петък предстои той да подпише решението, с което целият комплекс от 12 сгради да бъде защитен като паметник на културата. От кадри на очевидци обаче става ясно, че багерите продължават да рушат и друг от историческите тютюневи складове.

Разрушеното в четвъртък здание е същото, което преди години два пъти горя при пожар. И в двата случая за огъня бяха обвинени клошари, обитавали сградата.

Миналата седмица пред Свободна Европа от Националният институт за недвижимо културно наследство казаха, че още на 16 август и общината, и собствениците са били уведомени, че предстои зданието да получи статут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG