Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да проверя мнението ви". Чеченският лидер Рамзан Кадиров се отметна от заявката си да се оттегли


Рамзан Кадиров през 2007 г., когато встъпва на власт.
Рамзан Кадиров през 2007 г., когато встъпва на власт.

Авторитарният лидер на руския регион Чечения в Северен Кавказ Рамзан Кадиров се отказа от скорошната си заявка за евентуално оттегляне. Той написа в Telegram късно вечерта в понеделник, че изявлението, което е направил два дни по-рано относно възможната му оставка, е било „за да проверя мнението ви“.

В събота чеченският лидер съобщи, че заслужава "безсрочна и дълга" почивка от поста си и е време да се оттегли. Думите му предизвикаха спекулации дали става въпрос за сериозно решение или Кадиров търси някаква услуга от Кремъл.

Кадиров написа в понеделник, че е научил, че неназован руски политик е бил регионален лидер в продължение на 27 години, така че той е „решил да победи този рекорд“.

Лидерът е на 45 и управлява Чечения от 2007 г. В момента е най-дълго управлявалият лидер на руски регион. Руски и международни правозащитни групи от години го обвиняват в тежки нарушения на човешките права на територията, включително отвличания, изтезания, извънсъдебни убийства, включително убийства на негови противници, живеещи в чужбина, и преследване на ЛГБТ общността.

Кадиров също изигра важна роля в насърчаването на войната на Русия в Украйна и вербува хора да се бият заедно с руските войски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG