Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската агенция за атомна енергия обвинява Русия в убийства и мъчения на работници в Запорожката АЕЦ


Входа на атомната електроцентрала, близо до град Енергодар, 31 август
Входа на атомната електроцентрала, близо до град Енергодар, 31 август

Ръководителят на украинската атомна агенция Енергоатом Петро Котин обвини руските войски в Запорожката АЕЦ, че са изтезавали и убивали част от украинския персонал на съоръжението и са отвлекли около 200 души. Той каза пред германската медийна група Funke в изявления, публикувани в четвъртък, че няма представа къде са някои от отвлечените.

Това се случва два дни, след като във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че нейната неотдавнашна инспекция в Запорожие е показала "неудържима" ситуация там и "спешна нужда от временни мерки" за избягване на ядрена авария. По-късно в сряда обстрелът около централата продължи въпреки доклада.

По думите на Котин окупаторите проверяват персонала на завода, за да определят национална лоялност на всеки един от членовете му. Той каза, че жестокостите силно са затруднили около 1000-те останали служители да поддържат работата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Преди да попадне под руски контрол в първите седмици след началото на непровокираната руска инвазия в края на февруари, в централата работеха около 11 000 души.

МААЕ, ядреният наблюдател на ООН, предупреди, че недостигът на персонал и нивата на стрес крият риск от оперативни провали. Агенцията също така каза, че 14-те инспектори на ООН не са получили достъп от руските окупатори до всички части на атомната централа.

Двама експерти на МААЕ останаха в Запорожие за наблюдение и от съображения за сигурност. Агенцията каза в сряда, че „подновеният обстрел е повредил резервен електропровод между Запорожката АЕЦ и близката топлоелектрическа централа, което носи допълнително рискове за ядрената безопасност на съоръжението“.

Губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко каза, че има "пожари, спирания на тока и други проблеми в [централата], които ни принуждават да подготвим местното население за последствията от ядрената опасност".

Съобщава се, че през последните дни властите са раздали хапчета с йод, за да помогнат за защитата на местното население в случай на изтичане на радиация.

В сряда руският президент Владимир Путин продължи да обвинява украинците за създаването на „заплахи за ядрената сигурност“ и за обстрела на и около централата – обвинение, което Киев отхвърли, като същевременно обвини руските сили в рискови бомбардировки и „ядрен тероризъм“.

МААЕ призова Русия и Украйна да създадат „защитна зона за ядрена безопасност и сигурност“ около централата и каза, че обстрелът на обекта и околностите трябва да спре незабавно. Киев също поиска това, както и връщане на съоръжението под украински контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG