Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ден 200 от началото на руската инвазия: украинската контраофанзива продължава 


Руска военна техника, изоставена в украинската източна Харковска област.
Руска военна техника, изоставена в украинската източна Харковска област.

Контраофанзивата на Украйна в източната част на страната продължава, докато руската инвазия навлезе в своя 200-тен ден.

Ден, след като Русия потвърди, че изтегля войските си от няколко ключови североизточни райони, украинската армия съобщи, че нейните сили са "влезли в Купянск", както и че операциите за освобождаване на села и градове в този район и близкия Изюм "продължават".

"Деокупацията на Украйна продължава. През последните дни около две хиляди квадратни километра украинска територия бяха освободени от руска окупация", се казва в последната информация на Киев за хода на бойните действия.

По-късно в неделя главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужний каза, че украинските сили са напреднали на север от Харков до 50 километра от границата с Русия и също натискат на юг и изток в същия регион.

По думите му украинските сили са превзели повече от 3000 квадратни километра територия този месец: "Украйна продължава да освобождава територии, окупирани от Русия."

На 10 септември украинският президент Володимир Зеленски приветства оттеглянето на Русия от Изюм като пробив в конфликта.

"Вярвам, че тази зима е повратна точка и може да доведе до бърза деокупация на Украйна", каза Зеленски в коментар на политически форум, публикуван на неговия уебсайт късно вечерта в събота. "Виждаме как [окупаторите] бягат в няколко посоки. Ако бяхме малко по-силни с повече оръжия, щяхме да се деокупираме по-бързо."

В обръщението си Зеленски каза още, че руската армия "демонстрира най-доброто, на което е способна – показва гърба си".

Часове по-рано украинските военни обявиха, че украинското знаме е било издигнато в Балаклея и техните войски са влезли в Купянск. Киев, че негови сили са разположени в покрайнините на Лисичанск и боевете с руснаците продължават извън Лиман.

Това стана, след като руското министерство на отбраната за пръв път от началото на контранастъплението обяви изтегляне на силите си от два района. Говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков каза, че войските ще бъдат прегрупирани от района на Балаклея и Изюм в района на Донецк.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) по-рано потвърди, че нейните сили са навлезли в стратегически важния град Купянск в Харковска област. Купянск е разположен на около 120 км югоизточно от Харков. Той е транспортен център в Източна Украйна и стратегически важен за снабдяването на руските войски в района на Донбас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG