Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не толкова страшни и смъртоносни". Украйна съобщи, че е освободила още 20 населени места


Пожарникари работят в топлоелектрическата централа в Харков, повредена от руски ракетен удар.
Пожарникари работят в топлоелектрическата централа в Харков, повредена от руски ракетен удар.

В рамките на изминалия ден украинските войски са освободили над 20 населени места в Харковска и Донецка област, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в понеделник.

По-рано в неделя Украйна съобщи, че си е върнала около 3000 кв. км, които са били окупирани от Русия. Това е повече, отколкото руската армия е превзела в Украйна от края на април до днес.

Вечерта в неделя се появиха съобщения, че фронтът е достигнал до руско-украинската граница в северните райони на Харковска област. Според данните Украйна си е върнала контрола над граничните населени места Козача Лопан, Велики Бурлюк и Гоптовка (Хоптивка). В неделя украинският флаг беше вдигнат и над град Волчанск.

В останалата част от областта фронтът минава по линията на река Оскол.

На този фон в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че руски атаки са оставили без ток няколко области в Източна и Централна Украйна. По думите му "затъмнението" е било пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска област.

В Харков руският обстрел е поразил и Харковската ТЕЦ-5.

Зеленски коментира, че ударите по гражданската инфраструктура няма да накарат Украйна да направи отстъпки, а ако трябва да избират, украинците ще предпочетат да останат без електричество или отопление, отколкото под руска окупация.

"Четете по устните: Без газ или без вас? Без вас. Без светлина или без вас? Без вас. Без вода или без вас? Без вас. Без храна или без вас? Без вас. Студът, гладът, мракът и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето "приятелство и братство", каза Зеленски.

В интервю за телевизия Си Ен Ен украинският държавен глава отново повтори и че засега няма да преговаря с президента на Русия Владимир Путин. Главната цел в момента е да си върнем всички територии, каза Зеленски.

Думите му идват, след като в неделя външният министър на Русия Сергей Лавров даде сигнал, че Кремъл е отворен за преговори с Киев.

"Русия не отхвърля преговорите с Украйна, но колкото повече се отлага този процес, толкова по-трудно ще стана постигането на съгласие", каза Лавров.

По-рано Русия потвърди, че изтегля войските си от няколко ключови североизточни райони. В същото време украинската армия съобщи, че нейните сили са влезли в Купянск, както и че операциите за освобождаване на села и градове в този район и близкия Изюм "продължават".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG