Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът подготвя компенсации за бизнеса за високите цени на газа


Служебният министър на икономиката Никола Стоянов (в средата) на откриването на специализираното изложение "MachTech & InnoTech Expo 2022"
Служебният министър на икономиката Никола Стоянов (в средата) на откриването на специализираното изложение "MachTech & InnoTech Expo 2022"

Служебното правителство подготвя схема за подпомагане на бизнес потребителите на природен газ. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на специализираното изложение "MachTech & InnoTech Expo 2022" във вторник.

Схемата ще бъде оставена за одобрение от следващия парламент, като Стоянов не поясни каква точно ще бъде тя.

Стоянов цитира данни от анкета, проведена през август сред българските предприятия, според която 74% от компаниите у нас използват природен газ, а от тях само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво.

"Тези данни още веднъж показват колко е важна диверсификацията и осигуряването на най-добри цени на енергийните източници преди зимния сезон", каза Стоянов. По думите му той и цялото служебно правителство са "за" въвеждане на компенсации за газа за предпирятията.

"Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент", каза той, като добави, че бъдещите енергийни помощи няма да станат причина за увеличаване на данъците.

"Търсят се други варианти, гледаме какво правят другите държави в ЕС, разбира се, пари отнякъде трябва да се намерят", добави той.

Представители на работодателските организации вече два пъти настояваха "Газпром" да бъде върнат като основен доставчик на природен газ. Първият път през април заедно с бившия министър на икономиката Корнелия Нинова.

Вторият път беше в края на август, когато се срещнаха със служебния енергиен министър Росен Христов. След тази среща министърът обяви преговарянето с "Газпром" за "неизбежно".

Тогава организациите казаха, че цена за газа над 250 лв./МВтч е непоносима за тях. През август цената надхвърли 353 лв./МВтч, за октомври се очаква отново да слезе под 250 лв., а през ноември - да се покачи до близо 279 лв.

В началото на управлението си служебният кабинет отхвърли възможността за доставки на втечнен газ, които предишното правителство беше договорило, и настоя за преговори с "Газпром". Преди дни служебният енергиен министър съобщи, че Русия е взела решение да не работи с България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG