Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на Русия отне лиценза на уебсайта на Новая газета


Дмитрий Муратов е сниман пред входа на Върховния съд в Русия на 15 септември 2022 г.
Дмитрий Муратов е сниман пред входа на Върховния съд в Русия на 15 септември 2022 г.

Върховният съд на Русия отне лиценза на уебсайта на Новая газета, една от последните независими медии в страната. Решението на съда от 15 септември беше направено по искане на държавния медиен регулатор Роскомнадзор.

Той обвинява вестника, че не е маркирал материалите си като подготвени от медия, включена в регистъра на чуждестранните агенти на Министерството на правосъдието в Русия.

Миналата седмица съд в Москва отне лицензите и на печатните вестник и списание на Новая газета.

Новая газета е независимо издание, създадено през 1993 г., което се ръководи от европейски стандарти в журналистическата работа. Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир през 2021 г.

Изданието беше основано отчасти с пари от бившия съветски лидер Михаил Горбачов и беше едно от най-уважаваните издания в постсъветска Русия от 1993 г. насам.

Вестникът беше принуден да затвори на 28 март 2022 г., след като беше издържал да излиза повече от месец в условията на военна цензура, наложена след агресията в Украйна.

В изтеклите 29 години Новая газета публикува разследвания на водещи журналисти, някои от които са убити. Сред тях на Юрий Шчекочихин и Анна Политковская.

Главният редактор Дмитрий Муратов продължава да живее в Москва, въпреки риска от арест или друг вид преследване от страна на властите. В събота той оглави траурното шествие за погребението на Михаил Горбачов, като носеше портрета му пред ковчега с тялото на съветския лидер.

Част от журналистите на Новая газета напуснаха Русия и започнаха да издават електронно издание на име Новая газета. Европа. от Латвия. Роскомнадзор блокира този уебсайт и в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG