Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нанси Пелоси ще посети Армения заради новите сблъсъци край Нагорни Карабах


Лидерката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси
Лидерката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси съобщи, че планира посещение в Армения през уикенда. Повод за него са новите сблъсъци между Ереван и Баку в района на Нагорни Карабах.

Пелоси не изложи детайли за посещението си заради „мерки за сигурност“, но добави, че с нея ще пътуват няколко конгресмени, сред които и демократът от Калифорния Джаки Спайър, която е от арменски произход. Тя е на посещение в Европа във връзка със среща на парламентарни представители на страните от Г-7. В петък лидерката на долната камара на Конгреса се срещна с канцлера на Германия Олаф Шолц.

„Във всеки случай става дума преди всичко за човешките ни права и уважението към достойнството и личността на всеки човек“, каза тя.

Преди дни Армения и Азербайджан започнаха нови сблъсъци помежду си в района на Нагорни Карабах. До момента двете страни са дали над 100 жертви. От четвъртък беше договорено спиране на огъня.

Това бяха най-сериозните сблъсъци между двете страни от края на войната през 2020 г. Тогава имаше месеци на смъртоносни битки за контрол на отцепилия се регион. Армения загуби контрол над части от Нагорни Карабах и седем съседни области след шестседмична война, която доведе до над 6500 убити и завърши с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия. Близо 2000 руски войници бяха разположени на място, за да наблюдават ситуацията.

Армения поддържа много близки взаимоотношения с Русия, а премиерът Никол Пашинян вече се обърна към ръководената от Москва Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). Той все пак добави, че Ереван не вижда военна намеса като единствената възможност, „защото има и политически и дипломатически възможности“.

Преди седмици визита на Нанси Пелоси в Тайван стана повод на сериозно изостряне на отношенията между островната държава и Китай, както и между Пекин и Вашингтон.

През ноември в САЩ ще се проведат избори за конгресмени и част от местата в Сената, което може да доведе до промяна в контрола над Конгреса, който сега е изцяло в ръцете на демократите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG