Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит със сила да се променят границите". Външно осъди руските референдуми в Украйна


Иван Кондов (ляво), Константин Коджабашев и Калин Анастасов (дясно) са високопоставени служители в българското външно министерство. В петък те дадоха пресконференция, на която критикуваха последните действия на Русия в Украйна.
Иван Кондов (ляво), Константин Коджабашев и Калин Анастасов (дясно) са високопоставени служители в българското външно министерство. В петък те дадоха пресконференция, на която критикуваха последните действия на Русия в Украйна.

България е против провеждането на нелегитимните референдуми в контролираните от Москва райони на Украйна за присъединяване към Русия.

Те са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и резултатите от тях няма да бъдат признати в международен план. Това каза в петък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи (МВнР).

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече", каза той.

Това е втората позиция на страната ни против действията на руския президент Владимир Путин за тази седмица. В сряда външно министерство критикува Москва в Туитър, като конкретно спомена „така наречените референдуми“ и ядрената реторика на Кремъл като причини за засилване на притесненията.

Между 23 и 27 септември се провежда гласуване в общо четири украински области - Луганска и частично контролираните от Москва Донецка и Запорожка област, както и в Херсонска, която се намира под почти пълен руски контрол. Местните жители отговарят на въпроса дали искат регионите им да станат част от Русия.

Референдумите са организирани от Кремъл, а Западът и Киев ги определиха като фиктивни, недемократични и без никаква законова сила. Те се смятат за крачка към това Путин да анексира тези територии и да придаде легитимност на този ход, като твърди, че местното население иска да стане част от Русия.

На брифинга в петък Коджабашев повтори позицията на МВнР от сряда, че мобилизацията на десетки хиляди руснаци за фронта, както и нелегитимните референдуми, засилват „нуждата от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“ от страна на България.

Коджабашев каза още, че няма конкретна военна заплаха за страната ни на този етап и че ведомството следи внимателно развитието на обстановката.

„Работим непрекъснато и в единодействие със съюзниците ни от НАТО и Европейския съюз. Последните новини от Москва не са особено приятни. Те говорят за ескалация на всички наши досегашни опасения и съчетани с ядрената реторика и т.нар. референдуми, тези доста тревожни събития засилват нуждата от категорична и последователна подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, каза още той.

Провеждането на референдумите идва на фона на офанзивата на украинската армия в същите тези региони, при която тя освобождава големи участъци от територия от руската окупация.

Резултатът от референдумите ще осигури на Русия претекст да твърди, че опитите на украинските войски да си върнат контрола над тези територии са нападение срещу самата Русия, което може драстично да изостри продължаващия от седем месеца военен конфликт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG