Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последният документ. Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16


Служебният регионален министър Иван Шишков
Служебният регионален министър Иван Шишков

Интерконекторът с Гърция е получил Акт 16. Това каза на брифинг в Министерския съвет в сряда служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, като показа документа пред журналисти.

Завършването на проекта беше отлагано в продължение на близо 12 години по време на управлението на ГЕРБ. През 2022 г. кабинетът на Кирил Петков си постави за цел ускореното му завършване. Връзката е от съществено значение за енергийната независимост от "Газпром", която по-рано през годината едностранно реши да прекрати доставките на газ за България.

„От първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя. Успяхме с него да компенсираме всичките минимални забавяния. Успяхме да направим така, че той да може да завърши обекта. Помогнахме изключително много за съставяне на цялата документация“, каза още Шишков.

Акт 16 е последният документ, който е необходим, за да заработи съоръжението. Шишков определи издаденото разрешение за ползване на интерконектора като „огромен успех за служебния кабинет“, който не е плод на документални компромиси.

След падането на кабинета на Петков през юни служебното правителство е обвинявано, че опитва да върне енергийната зависимост на България от "Газпром". В края на април руската компания едностранно спря доставките на газ въпреки сключения договор.

В края на август енергийният министър Росен Христов обяви "Газпром" за "неизбежен" доставчик. На няколко пъти през последните два месеца служебната власт подчерта, че газовата връзка може да не влезе в експлоатация навреме.

Намерението на служебното правителство да завърши бързо интерконектора с Гърция беше поставено под съмнение в началото на август. Тогава се появи информация за пречки пред сертифицирането на проекта, които могат да доведат до забавяне на влизането му в експлоатация.

Малко по-късно Шишков и министърът на транспорта Христо Алексиев провериха строителството на газовата връзка с Гърция и казаха, че не са открили газ в интерконектора. Твърдението беше опровергано от експерти пред Свободна Европа.

Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от три млрд. куб. метра годишно. Около половината - 1,57 млрд. куб. метра, вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет - PRISMA и RBP.

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км и е нов маршрут за внос на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Официално съоръжението ще заработи от събота, 1 октомври, когато в София ще се състои и церемония по неговото откриване. Очаква се на събитието да присъстват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG