Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин ще обяви анексирането на четири области на Украйна на 30 септември


Лично Владимир Путин ще обяви присъединяването на окупираните територии от Украйна дни преди рождения си ден
Лично Владимир Путин ще обяви присъединяването на окупираните територии от Украйна дни преди рождения си ден

На 30 септември, петък, президентът Владимир Путин ще подпише официално договорите за анексиране на четири области от Украйна, част от които бяха окупирани от руската армия. Новината съобщи официално говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Действията на Москва идват два дни, след като руските власти проведоха непризнати от останалите държави референдуми за присъединяването на четирите области.

Церемонията, на която самопровъзгласилите се Донецка народна република, Луганска народна република и окупираниите части от Херсонска област и Запорожието ще бъдат обявени за част от Русия, ще се проведе в 15 часа в тържествената Георгиевска зала в Кремъл. Поканени са депутати.

"Ще има пространно обръщение на президента", добави Песков.

Неофициално беше съобщено, че на Червения площад ще се проведе митинг в подкрепа на непризнатите от света референдуми, за който ще бъде монтирана сцена с надпис "Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие - Русия". Възможно е в него да се включи и самият Путин.

Песков каза още, че президентът ще се срещне с ръководителите на четирите области (наложени от Москва), които в четвъртък пристигнаха заедно със самолет за "историческото събитие".

За да бъде окончателно завършена процедурата, договорите ще бъдат ратифицирани от руската Дума.

Четирите области заемат около 15% от територията на Украйна. Путин вече каза, че след като бъдат анексирани, Москва ще разглежда нападенията срещу тези области като пряко нападение срещу Русия.

Резултатите от проведените така наречени референдуми показаха, че близо 100% от населението гласува за присъединяване към Русия. Това бе определено от Украйна и Запада като лъжа.

Гласуването се проведе на фона на твърденията на някои местни власти, че избирателите са били заплашвани и принуждавани да гласуват. Служителите носеха избирателните урни от врата на врата, в много случаи придружени от въоръжени руски сили.

Европейският съюз, САЩ, както и България, вече заявиха позиции, че няма да признаят резултатите.

През февруари Русия призна т.нар. ДНР и ЛНР за независими. Присъединяването им сега се случва само дни преди рождения ден на Путин - 7 октомври, когато навършва 70 години. Според някои западни наблюдатели анексията е своеобразен подарък за юбилея му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG