Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ печели изборите. Трябват ѝ партньори, които да прекрачат червените линии


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ печели изборите за пръв път от април 2021 г. Въпросът е ще състави ли правителство и с кого. Предварителните резултати показват, че това ще стане само ако някой прекрачи червените линии.

ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори. Въпросът е дали ще успее да състави мнозинство и ако да, с кого. Предварителните резултати показват, че за да има правителство, някой трябва да прекрачи червените линии - борбата с корупцията и отношението към Русия. В противен случай ще има нови избори.

“Продължаваме промяната” остава втора политическа сила, а трета е ДПС. Четвърта е “Възраждане”, която изпреварва БСП. В парламента влизат и “Демократична България”, както и “Български възход”.

Извън следващото Народно събрание вероятно ще остане “Има такъв народ”.

Досегашните коалиционни партньори “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” не получават достатъчно подкрепа, за да съставят кабинет. “Продължаваме промяната” каза, че няма да направи коалиция с ГЕРБ и ДПС и ще бъде “конструктивна опозиция”. БСП и “Демократична България” не коментираха резултатите изобщо.

ДПС не изключи коалиция с ГЕРБ, но двете партии сами нямат достатъчно мнозинство.

Стефан Янев каза, че ще говори с всички. Същата заявка даде и Костадин Костадинов, който добави, че “ще е много трудно”. И двете партии обаче призовават за сближаване с Русия, което противоречи на идеята за “евроатлантическа коалиция” на ДПС.

Единственият коментар от ГЕРБ в изборната нощ беше, че партията “ще положи всички усилия да има правителство”.

От предварителните резултати обаче излиза, че това може да стане само ако някоя от партиите прекрачи някоя от двете основни разделителни линии в кампанията - отношението към корупцията или отношението към Русия.

ГЕРБ печелят изборите, “Възраждане” изпреварват БСП, Янев влиза в парламента

ГЕРБ печели изборите с 25,43% от гласовете. Това са данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 99,03% от протоколите.

“Продължаваме промяната” остават втори с 20,21% от гласовете. Те не включват резултати от чужбина, затова окончателните резултати може да се различават.

ДПС са трети с 13,56% от гласовете.

Резултати от паралелно преброяване на "Алфа рисърч"
Резултати от паралелно преброяване на "Алфа рисърч"

“Възраждане” изпреварва БСП и е четвърта политическа сила с 10,17% от гласовете. Партията отбелязва удвояване на резултата си в сравнение с последните парламентарни избори през ноември 2021 г., когато за пръв път влезе в парламента.

БСП е пета с 9,34% от гласовете. Тя има малко по-нисък резултат от този на последните избори за парламент.

“Демократична България” е шеста със 7,45% от гласовете.

В следващото Народно събрание ще влезе и партията на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев “Български възход”. Тя получава 4,65% от гласовете.

Извън парламента вероятно ще остане “Има такъв народ”, която получава 3,84%.

ГЕРБ мълчат. ПП не ги искат за партньор, но ДПС не ги изключва

Партията победител в изборите ГЕРБ отказа да даде изявление преди да бъдат публикувани окончателните резултати. Единственият коментар дойде от кандидата за депутат от партията Тома Биков, който каза, че ГЕРБ “ще положи всички усилия да има правителство”.

“Продължаваме промяната” казаха, че няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и ДПС и и дадоха заявка да бъдат “конструктивна опозиция”.

“Ние обещахме, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена. Обещахме това преди изборите и ще изпълним обещанието”, каза съпредседателят на партията Кирил Петков.

Кирил Петков и Асен Василев пред журналисти в изборната нощ
Кирил Петков и Асен Василев пред журналисти в изборната нощ

“Ние сме дълбоко несъгласни с начина, по който те са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха”, каза другият съпредседател на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

ДПС обаче не изключи възможността за коалиция с ГЕРБ.

“Когато има редовно избрано Народно събрание, можем да говорим с всички, които са отговорни към решаване на проблемите на хората и към нашите съюзнически партньори, в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство и правителство”, каза председателят на движението Мустафа Карадайъ в отговор на въпрос за възможна коалиция с ГЕРБ и “Демократична България”.

Той говори и за “евроатлантическа коалиция”.

“Възраждане” не изключи възможността да говори с всички партии. Лидерът на партията Костадин Костадинов каза, че това би било “изключително трудно”, защото в предишния парламент е станало ясно, че няма допирни точки с другите партии.

“Възраждане” е против приемането на еврото, настоява за “предоговаряне” на членството на България в ЕС и референдум за излизане от НАТО, което е невъзможно съгласно действащия закон.

Председателят на “Български възход”Стефан Янев каза, че партията му е готова да говори с всички.

БСП и “Демократична България” не са коментирали резултатите, но преди са изключвали ГЕРБ като възможен партньор.

Управление е възможно само ако някой прекрачи червените линии

Предварителнте резултати показват, че единственият начин да се състави коалиция е някоя от партиите да премине червените линии - борбата с корупцията и отношението към Русия. В противен случай ще се върви към нови избори.

Досегашните коалиционни партньори от “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България” вероятно няма да имат достатъчно гласове за коалиция. Според разпределението по мандати на “Галъп интернешънъл” трите партии ще съберат 96 места в Народното събрание, а според “Алфа рисърч” - 95.

Дори при евентуално обединение с новата партия в парламента “Български възход” те не биха имали мнозинство. Останалите партии участваха в свалянето на правителството на Кирил Петков, а в изборната нощ той изключи ГЕРБ и ДПС като възможни партньори.

ГЕРБ по-рано са изключвали възможността за коалиция с ДПС, но през последните седмици партията посочва като невъзможни партньори по-често партиите с проруски послания “Възраждане” и БСП.

Евентуално обединение между ГЕРБ и ДПС според предварителните резултати също не би имало достатъчно гласове. Дори с евентуална подкрепа от новата партия в парламента “Български възход” такава коалиция не би имала стабилно мнозинство.

“Демократична България” не са коментирали резултатите от изборите, но в кампанията постави две условия за енетуална своя подкрепа - борба с корупцията, която според обединението е наследство от управлението на ГЕРБ, и съдебна реформа, както и твърда позиция срещу руската агресия в Украйна.

“Възраждане” от своя страна подкрепиха внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков. Посланията на двете партии по отношение на външнополитическата ориентация на страната обаче са противоположни.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG