Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петнадесет лалета. Над половината партии на изборите говорят с езика на Кремъл


Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Николай Малинов, Волен Сидеров, Стефан Янев (отляво на дясно). Колаж.
Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Николай Малинов, Волен Сидеров, Стефан Янев (отляво на дясно). Колаж.

В разгара на войната, която Русия води вече 7 месеца срещу Украйна, в България има избори с десетки участници. Повече от половината от тях обаче са открито проруски или антизападни партии, които повтарят опорните точки на Кремъл.

В бюлетината с участниците в парламентарните избори на 2 октомври са изписани цели 28 политически партии и коалиции. На пръв поглед - голям избор и разнообразие. Проверка на Свободна Европа обаче показа, че повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Някои директно призовават България да излезе от ЕС и НАТО и да обяви курс на сближаване с Русия, други искат вдигане на санкциите и преговори с Москва, особено за газови доставки. Трети - дори без да споменават страната, управлявана от Владимир Путин, повтарят едно към едно тезите на пропагандата на Кремъл срещу демократичния свят.

Точно това звучи от ефира на Българската национална телевизия в последните седмици, която по закон е длъжна да предостави еднакво време на всички кандидати. Така седмичното политическо предаване "Панорама" се превърна в трибуна за антидемократични призиви, откровена защита на руската агресия, а дори и за антизападни конспирации.

Това създаде впечатление, че на изборите в България, която е член на ЕС и НАТО, основно се състезават прокремълски кандидати. И това не е далеч от истината. Свободна Европа прегледа публичните изказвания на представители на всичките 28 политически сили, регистрирани в бюлетината. Резултатът - повече от половината от тях говорят с езика на Кремъл.

Сред тези политически сили има такива със съвсем слабо влияние, които едва ли ще получат много гласове. Поне досега не са получавали. Вероятно никога не сте чували техните имена. Но има и партии, които ще са част от следващото Народно събрание и ще имат решаващ глас за бъдещето на България. Такива са БСП, "Възраждане", а според някои проучвания дори "Български възход" може да е сред тях.

Толкова големи русофили ли са наистина българите, че политическият живот изглежда така?

Социоложката Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" казва, че тенденцията дори е в обратна посока. Традиционното преди одобрение от 60-70% за Русия рязко намалява след 24 февруари, когато войските на Владимир Путин нахлуха в Украйна. Тази тенденция допълнително се е засилила, когато Русия спря доставките на газ за България.

Масовото участие на русофилски партии обаче е опит да се създаде впечатление за обратната тенденция и да се неутрализира усещането за отдалечаване от Кремъл, казва Петрова.

Ивайло Дичев от Софийския университет казва, че някои от тези политици може да имат пряк финансов интерес от дейността си, а други се опитват да експлоатират недоволството на хората по различни теми.

"Дори и в Италия и Франция русофилството е форма на съпротива срещу неблагополучията на демокрацията", казва той.

Най-най-най русофилите

Четири партии открито пропагандират курс към Русия и дори я оправдават да води войната в Украйна. Всички те са малки, някои напълно неизвестни и биха спечелили дори под един процент подкрепа на вота.

"Русофили за възраждане на Отечеството"

Партията на Николай Малинов е единствената, която заявява още с името си своите позиции. В нейните програмни документи е записано, че "всякакви опити България да бъде въвлечена в каквито и да е било форми на враждебност спрямо Русия са пагубни за националните ни интереси".

Малинов от няколко години е с обвинение за шпионаж в полза на Русия. В специално изявление за националния празник 3 март - дни, след като Москва започна войната, Малинов призова да "отворим широко сърцата си за нашата освободителка Русия!"

През 2019 г. Малинов беше награден лично от Владимир Путин в Москва с орден „Дружба“, а през 2021 г. подписа пътна карта за сътрудничество с "Единна Русия", партията на Путин.

Коалиция „Справедлива България“

Това е коалиция между партиите „Обединена социалдемокрация“ и „Политическо Движение Социалдемократи“. Те настояват за "спешно възстановяване" на отношенията между България и Русия".

Един от водачите на листи е ген. Димитър Шивиков. В началото на войната той защити действията на Москва. "Русия има своето основание. Под давление на външни сили беше извършен държавен преврат в Украйна", каза тогава той пред Bulgaria on air.

Друго познато лице на партията е Пламен Пасков - "политик и политолог", който често се явява по държавната телевизия в Беларус. Там говори как коронавирусът е измислица, изборите в САЩ са фалшифицирани, а Джордж Сорос организира по един и същи начин протести в България и в Беларус. Поддържа и руска версия на канала си в YouTube.

"Движение на непартийните кандидати"

Името може и да заблуждава, но това е име на политическа партия. Тя е основана от популярен в близкото минало политик, който открито симпатизира на Русия - Минчо Христов. Той е бивш депутат от проруската "Атака". Целите на партията са "възстановяване на отношенията с Русия" и "без чужди военни бази на територията на България", което е кауза на противниците на НАТО.

"Пряка демокрация"

Другата партия, ориентирана откровено към Русия, е ръководена от Петър Клисаров. Гласовит привърженик на проекта за размразяване на АЕЦ „Белене“, втора атомна централа с руска технология в България.

В началото на войната той оправда руската агресия с конспирация за "войната между Давос и Сорос и между Уолстрийт и Държавния резерв". В платформата на партията е записано "значително разширяване и задълбочаване на отношенията ни с Русия".

Това са само първите 4 от общо 14 политически сили, които говорят с езика на Кремъл.

Защо са толкова много

Геновева Петрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч" казва, че има българи, които продължават да са обърнати към Русия, но няма нарастване на русофилските настроения. В интервю за Свободна Европа тя коментира, че масовото участие на подобни партии "създава впечатлението и внушението, че подобни тези са силно разпространени".

Според нея това е опит да се неутрализира тенденцията, която протича в обществото - спад на доверието към Русия, особено след началото на войната. Още в първите дни след руската агресия подкрепата на българите за Путин от близо 60 на сто се стопи наполовина, показа проучване на "Алфа Рисърч" от март.

На много от тези хора им се плаща или са традиционни клиенти още на СССР, а сега и на Русия.
проф. Ивайло Дичев

Преподавателят по културна антропология в Софийския университет проф. Ивайло Дичев има друго обяснение. Едната причина, според него, е, че "на много от тези хора им се плаща или са традиционни клиенти още на СССР, а сега и на Русия".

"Другата [причина] е, че много хора в България вярват в твърдата ръка, загубиха доверие в демокрацията, ако някога изобщо са имали, и се възхищават на това, че някъде някой диктатор, един силен човек, може да каже "хайде, хоп" и да реши проблемите", каза Дичев пред Свободна Европа.

Врагове на ЕС и НАТО, приятели на "Газпром"

Други партии не говорят директно за сближаване с Русия, но директно призовават за излизане от ЕС и НАТО.

"България на труда и разума"

Тази партия настоява за провеждане на референдуми за напускане на НАТО и ЕС, защото така "България ще провежда независима икономическа и външна политика". Това е основна теза в пропагандата на Кремъл, който твърди, че бившите страни от орбитата на Съветския съюз са загубили своята независимост, когато са решили да се присъединят към Европейския съюз и НАТО.

Българско национално обединение

Още преди политици от парламентарната партия "Възраждане" да свалят украинското знаме от сградата на Столичната община в началото на май, представители на БНО излязоха със специална декларация. Те обвиниха в "държавна измяна" Столичния общински съвет заради решението за издигане на украинското знаме в знак на солидарност с нападнатата от Русия Украйна. Партията обяви "Общобългарски поход за мир и неутралитет".

Думата "неутралитет" се използва от тези, които са против изказване на солидарност или изпращане на помощ на държавата, която е жертва на руската агресия.

МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие)

През юни 2021 г. - малко след като депутатът от ДПС Делян Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", председателят на МИР Симеон Славчев каза пред БНР-Благоевград:

"Разковничето за санкциите е, че американците съзнават, че Русия е много по-силна отпреди 30 г. Идва време, в което американците ще трябва да отстъпят получените от Горбачов в Малта завоевания в Източна Европа и поради тази причина правят всичко възможно, за да се харесат на българските граждани".

"Изправи се, България"

Партията на бившата депутатка от БСП Мая Манолова, която миналата година беше за кратко в парламента, не изказва директни проруски послания. Но с тезата, че защитава интереса на българския народ, призовава да бъдат възстановени доставките на газ от "Газпром".

Когато руската държавна компания едностранно спря доставките за България в края на април, Мая Манолова коментира, че "не Путин ни спря газа" и обвини правителството за това.

"ПРАВОТО"

Преди няколко месеца, в предаването "Делници" по Евроком, председателката на обявилата се като партия на юристи "ПРАВОТО" - Мария Колева, атакува тогавашния премиер Кирил Петков, защото малко преди това правителството изгони 70 служители на руското посолство по подозрение в шпионаж.

"Да започне едно разследване дали този човек не е предал България и не ни е вкарал във война под чуждо влияние. Защото това е престъпление срещу България".

Това също е популярна позиция на тези, които са против това България да заема критична или неудобна за Кремъл позиция. Оказването на помощ за Украйна беше често сравнявано с "въвличане във война", което съвпада с изказваните от руската държава позиции.

"Българска социалдемокрация - евролевица"

В предаването "Панорама" на БНТ Димитър Митев от партията обвини Запада за войната в Украйна, която започна с непровокираната инвазия на Русия. Той обвини "слабите лидери на ЕС", които "вместо да полагат усилия за прекратяване на войната в Украйна, истерично говорят за победа на Украйна".

"Народна партия истината и само истината"

Това е партията на русенеца Венцислав Ангелов - Чикагото - чест герой в криминалните новини, осъждан за трафик на наркотици. Сега казва, че ваксините са "убийци", а войната в Украйна - част от "налагането на библейски глад“.

"Ние трябва да запазим пълен неутралитет. В кой момент ни питаха искаме ли да влезем в НАТО? Срещу нас е изправен Планът "Ран-Ът" и световният сатанизъм", каза Чикагото също в "Панорама".

Шансовете на по-големите играчи

Описаното дотук не е всичко. Всички тези 11 политически сили никога досега не са били в Народното събрание, а според всички публикувани до момента социологически проучвания нямат шанс и този път.

Има още 4 политически сили обаче, които имат повече влияние. Някои от тях са традиционни участници в българските парламенти, а други имат реалистични очаквания за успех сега.

"Български възход"

Последните резултати от изследванията на "Алфа Рисърч" показват, че партията на бившия служебен премиер Стефан Янев "Български възход" е около бариерата от 4% за влизане в парламента. Той се раздели с поста си на военен министър в правителството на Кирил Петков, защото твърдеше, че руската агресия в Украйна не е война.

Президентът на Русия Владимир Путин също често обявява "глобалния либерализъм" за враг.

Стефан Янев не е за излизане от ЕС и НАТО, но обявява за свой основен опонент "глобалния либерализъм". Същото често казва и президентът на Русия Владимир Путин. Янев призоваваше за подновяване на преговорите с "Газпром". Най-популярният му пост във Фейсбук е от 24 август, когато попита:

"Защо тръбата е цяла? Защо газът тече?"

Следващото изречение не стана толкова популярно, но показва геополитическите предпочитания на Янев - той нарече прозападните политици, че са "със сърце във Вашингтон и в „състояние на война“ с Русия" и ги обвини за спирането на руския газ.

"Атака"

След като участваше в няколко парламента, този път "Атака" на Волен Сидеров няма шанс да влезе, показват проучванията. Партията подкрепи руската анексия на Крим през 2014 г. и открито призовава за напускане на ЕС и НАТО и сближаване с Русия.

"Възраждане"

При партията на Костадин Костадинов тенденцията е в обратна посока - проучванията измерват покачване на доверието. Някои наричат "Възраждане" новата "Атака". На техни събития се веят руски знамена, а Костадинов е за излизане от ЕС и НАТО.

Той нарича останалите партии "проекти на американското посолство", които ще "ни хвърлят във война срещу Русия". За войната в Украйна Костадинов също обвинява Запада, а не Путин.

"Основният мотивиращ фактор [за успеха им] е силно радикализираното говорене. Като например отхвърлянето на ковид мерките и сертификатите за ваксинация, както и говоренето срещу ЕС и НАТО. Това ги отличава от останалите русофилски партии", казва Геновева Петрова.

БСП

Българската социалистическа партия е неизменен участник в Народното събрание, а често и в изпълнителната власт. Тя е наследник на Българската комунистическа партия, управлявала еднолично по времето на тоталитарния режим до 1989 г. Партията официално подкрепя членството в ЕС и НАТО, но успя да наложи на последното правителство да не изпраща военна помощ на Украйна.

Председателката на БСП Корнелия Нинова често казва, че "санкциите срещу Русия вредят на Европа, а не на Москва" и призовава за отмяната им.

Ивайло Дичев нарича БСП "типични клиенти на СССР от десетилетия".

"Струва ми се, че ръководството [на партията] не е толкова свързано с Русия, колкото че играе с емоциите на своите избиратели, предимно застаряващи".

Според Геновева Петрова повечето партии, които се открояват като "организирано прокремълски представители", нямат стратегия директно да призовават България да се ориентира към Русия, а говорят повече за "суверенитет и независимост" от западните съюзи.

"Като се спестява фактът, че България е там по своя и на повечето си граждани воля".

Споменатите дотук политически сили са 15 от общо 28 в бюлетината. Някои от останалите също са получавали обвинения, че по време на управлението си са защитили по един или друг начин интереси на Русия.

  • 16x9 Image

    Десислава Димитрова

    Десислава Димитрова е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е Факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски" и има над 20 години стаж в печатни и онлайн медии.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG