Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на БАБХ Христо Даскалов е уволнен. Той твърди, че е заради "Капитан Андреево"


Христо Даскалов
Христо Даскалов

Служебният кабинет освободи от поста изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов в сряда. Зам.-министърът на земеделието Крум Неделков каза, че има няколко причини за решението, сред които фактът, че Даскалов се върнал от отпуск преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да е съобщила окончателните резултати от вота, което нарушава изборното законодателство.

Даскалов беше кандидат-депутат от “Продължаваме промяната” и беше излязъл в отпуск по време на кампанията. Неделков твърди още, че след завръщането си в агенцията вече бившият ѝ шеф е предприел няколко кадрови рокади и е сключил "неправомерно" анекс към договор с изтекъл срок на действие.

“След всички тези разпоредителни действия заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към БАБХ. За всички тези действия не е уведомен министърът на земеделието”, допълни Неделков, цитиран от “Дневник”.

На мястото на Даскалов е назначен досегашният зам.-директор на агенцията Христо Вълчанов, който ръководеше БАБХ от юли 2021 г. до януари 2022 г.

Уволненият изпълнителен директор реагира с публикация във Фейсбук, в която заяви, че “връщането на старите корупционни схеми започна още преди ГЕРБ да са изпълнили отговорността си да направят редовно правителство”.

Даскалов определи Вълчанов като “човека, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата”, визирайки казуса с частния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”, осъществяван от фирмата “Евролаб 2011”.

Ден по-късно, в четвъртък, Даскалов коментира пред Нова телевизия, че истинската причина за уволнението му са разкритията и действията му по отношение на възстановяването на държавния контрол на границата с Турция.

“При встъпването в длъжност на служебното правителство се срещнах с вътрешния министър Иван Демерджиев и премиера Гълъб Донев. Те изразиха увереност, че ще продължим досегашната си работа по връщането на граничния пункт “Капитан Андреево” в ръцете на държавата. На 30 август излязох в отпуск заради предизборната кампания. Видях се с Крум Неделков и поисках Оля Караджова да ме замества, но той ми каза, че по-висша воля е казала, че трябва да е Христо Вълчанов. Над министъра разбирате кой стои - предполагам, че е министър-председателят", каза Даскалов.

Той отрече да е уволнявал служители на БАБХ след връщането си от отпуска. Обясни, че е имало вътрешно разместване на двама души от агенцията, но подобни рокади се извършвали всекидневно в държавните институции.

Вълчанов отговори на обвиненията на предшественика си, декларирайки пред Нова телевизия, че “Евролаб 211” няма да се върне на границата”. “Решението е на най-високо ниво. В момента се подготвя обявяването на “Капитан Андреево” за обект от националната сигурност и от критичната инфраструктура. Така завинаги ще се отнеме възможността частни фирми да оперират там”, добави новоназначеният шеф на БАБХ.

“Евролаб 2011” извършваше фитосанитарния контрол на “Кап. Андреево” допреди няколко месеца, когато управляващите в оставка от “Продължаваме промяната” разкриха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на “Капитан Андреево” бяха посочени от бившия премиер Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

“Евролаб 2011” беше принудена да преустанови дейността си на границата и да освободи наетите от нея помещения там именно от Христо Даскалов. Впоследствие фирмата подаде няколко жалби в съда, които бяха уважени от магистратите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG