Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Безспорно е установено". България отрича взривен на Кримския мост камион да е бил на нейна територия


Гълъб Донев гвори по време на Националното съвещание на МВР.
Гълъб Донев гвори по време на Националното съвещание на МВР.

България не е сред страните, през които е преминал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост, свързващ анексирания през 2014 г. полуостров с континентална Русия. Това се казва в официално съобщение, разпространено във вторник от пресслужбата на Министерския съвет.

Стратегическият за Москва Кримски мост, по който руските сили в Украйна получават доставки на военна техника и гориво, беше частично разрушен от мощна експлозия в събота сутринта.

В неделя ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, натоварен с експлозиви. Според Кремъл той е преминал последователно през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да влезе в Русия и да се взриви на Кримския мост.

По този повод служебният кабинет разпореди в понеделник на МВР и ДАНС да направят спешна проверка. Ден по-късно по случая се самосезира и прокуратурата, която на свой ред възложи проверка на службите.

"Безспорно е установено, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на Република България, която беше посочена като отправна точка за неговия маршрут", твърди правителството на Донев.

В съобщението се припомня, че по информация на руски медии взривеният на 8 октомври камион е превозвал полиетиленово фолио, но "проверката на българските служби установи също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит".

"По време на престоя на въпросната стока в България, тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г. в посока към държава, различна от Русия", допълва пресслужбата на служебния кабинет.

Проверката на службите е установила още, че "контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион". Цялата събрана информация по случая вече е предадена на прокуратурата.

"Правителството на Република България няма да позволи по никакъв начин името на страната ни да бъде свързвано с каквато и да е съпричастност към терористична дейност", завършва съобщението, в което е използвано определението на Кремъл за експлозията на Кримския мост.

По-рано във вторник Донев заяви пред медиите, че "България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост, няма и такова официално обвинение, отправено от руската страна", каза служебният премиер.

Преди началото на Националното съвещание на МВР във вторник служебният премиер отбеляза, че България се намира "на кръстопът" и през територията ѝ "преминават много камиони, много товари".

По думите му Следственият комитет на Русия единствено е свързал България "като географска точка от маршрута на камиона" и всички останали твърдения са просто "публикации в медии", а не "официална атака срещу България от руска страна".

Междувременно Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала и на свой ред е възложила проверки по случая на МВР и ДАНС, след като преди ден това направи и служебният кабинет.

СГП е възложила на МВР и ДАНС да ѝ докладват материалите по случая, след като бъдат събрани, за да прецени тя дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG