Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проверки се правят". Българските служби търсят информация за камиона, свързан от Москва с Кримския мост


Сателитна снимка на пораженията по Кримския мост след експлозията в събота сутринта.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Министерството на вътрешните работи (МВР) вече правят проверки във връзка с камиона, споменат официално от Москва във връзка с експлозията на Кримския мост. Това съобщи говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, цитиран от БТА.

В неделя ръководителят на Следствения комитет на Русия спомена България като страна, от която е тръгнал камион, който по-късно е взривил Кримския мост. Той беше частично разрушен в събота сутрин и преминаването по него беше спряно след като експлозия доведе до мащабен пожар и срутване по едно от платната. Русия обяви това за "терористичен акт" и обвини Украйна.

"Проверки се правят и от ДАНС, и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим", каза Кутев, без да посочи повече подробности.

Последва и уточнение от пресцентъра на агенцията, от което става ясно, че тя проверява какъв е бил маршрутът на въпросния камион, като е уведомила за действията си и прокуратурата.

"Проверката е започнала незабавно след оповестяването на информацията, по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев", добавят от ДАНС.

По-рано в понеделник БСП призова президента Румен Радев "да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост".

В своя позиция от понеделник сутрин БСП призовава Радев "да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас". Официалната информация от Русия не споменава от кой български град е тръгнал камионът, а само че е преминал през "България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар".

"В тази нарастваща конфронтация да се даде бърз и ясен знак и да не се допуска България да бъде въвличана по какъвто и да е начин в конфликта", се казва още в позицията на БСП.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментара темата, като изрази съмнения, че споменатият от руските власти камион действително може да е прекосил толкова граници, натоварен с експлозиви в България. Тази версия беше разпространена в понеделник от близкото до Кремъл руско издание "Комсомолская правда".

"Този камион се е движел през пет държави маса време, ясно е, че взривът не е натоварен в България, защото не може да мине границите, ще се самовзриви някъде, и куп такива неща", каза Борисов.

По думите му "сега, по време на война, всеки гледа да изхвърли колкото може повече напрежението навън".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пък призова служебното правителство и службите "веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите за българска връзка с това събитие".

"Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост", каза още бившият премиер в свое видеообръщение, разпространено от пресцентъра на партията му.

Засега липсва официално потвърждение от властите в някоя от държавите, споменати от Москва, като част от маршрута на заподозрения за взривяването на Кримския мост камион по пътя му преди да влезе на руска територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG