Връзки за достъпност

Извънредни новини

"След около две седмици". Путин обеща край на мобилизацията в Русия


Владимир Путин даде брифинг в столицата на Казахстан
Владимир Путин даде брифинг в столицата на Казахстан

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия няма планове да продължи мобилизацията и дори че тя ще приключи "след около две седмици".

Той каза това на пресконференция в казахстанската столица Астана, където участва в среща на върха на лидерите от бившата Общност на независимите държави (ОНД).

Путин каза, че частичната мобилизация, която разпореди миналия месец за набиране на 300 000 войници, е към края си. По думите му вече са мобилизирани 222 000 души, 33 000 от които са в армейски части, а 16 000 участват във "военната операция" в Украйна.

"Всякакъв пряк сблъсък между войски на НАТО и Русия ще доведе до глобална катастрофа. Надявам се, че тези, които говорят за такова развитие, са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки", предупреди руският президент.

Той отговори с "не" на въпроса дали изпитва съжаления за конфликта в Украйна. Според него Русия прави това, което е правилно.

"Сега няма нужда от масирани удари, защото повечето от набелязаните цели са поразени и не сме си поставили за задача да унищожим Украйна", добави обаче президентът.

Според него ударите на 10-11 октомври, които Москва нанесе над Киев и други градове в отговор на взривяването на Кримския мост, са имали за цел да унищожат 29 инфраструктурни обекта, от които 22 са унищожени.

"7 не бяха поразени така, както планираше министерството на отбраната. Но тези обекти се доунищожават постепенно, необходимост от масирани удари няма, поне в момента, а после - ще видим", допълни той.

Путин уточни, че Русия все още не разполага с информация как точно експлозивите, които според руските власти са били използвани, са стигнали от Одеса до България. Руската страна вече заяви, че товарът е минал през Русе, но българските власти категорично отрекоха да има данни за такова нещо.

По думите му функционирането на хуманитарните коридори в Черно море може да бъде поставено под въпрос, ако се окаже, че експлозивите са били доставени през тях.

"Не знаем дали експлозивите са изпратени от Одеса с помощта на камиони със зърно. Ако коридорите за доставка на зърно за най-бедните страни се използват за извършване на терористични атаки, това ще постави под въпрос функционирането на коридорите. Но засега нямаме такива данни", каза той, без да уточнява защо го прави, след като няма такива доказателства.

Путин каза още, че Русия е готова да проведе преговори за прекратяване на войната, въпреки че те ще трябва да се проведат с международен посредник, ако на масата на преговорите дойде и Украйна.

Въпреки това той не смята да преговаря с президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 в Индонезия.

"Трябва да питате него дали е готов да води подобни преговори с мен, или не. Но като цяло не виждам нужда, честно казано. Засега няма платформа за никакви преговори. Въпросът за моето пътуване дотам все още не е окончателно решен", уточни руският президент.

Той каза още, че Германия прави грешка като дава приоритет на принадлежността си към НАТО над националните си интереси, отбелязвайки, че Берлин все още не е взел решение за единствената неповредена тръба от "Северен поток-2". Според него през нея Русия може да доставя газ на Германия.

"Подобно решение обаче не е работа на Русия", добави Путин.

Като цяло коментарите на Путин показват леко смекчаване на тона, докато войната приближава края на осмия си месец, след седмици на настъпление на украинските сили и значителни поражения на руската армия, коментира Ройтерс. И отбеляза, че акциите на Wall Street отварят с повишение, тъй като търговците тълкуват това като знак за облекчаване на геополитическото напрежение.

Но Путин - който каза, че би бил готов да използва ядрени оръжия, за да защити "териториалната цялост" на Русия - също предупреди за "глобална катастрофа", допълва агенцията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG