Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозицията във Великобритания поиска незабавни избори за парламент


Кийр Стармър в средата на снимката е лидерът на Лейбъристката партия.
Кийр Стармър в средата на снимката е лидерът на Лейбъристката партия.

Лидерът на опозицията в британския парламент сър Кийр Стармър призова в четвъртък вечер за провеждането на незабавни парламентарни избори. Искането му идва само няколко часа, след като премиерът Лиз Тръс подаде оставка.

Страната "не може да има друг експеримент на върха на партията на торите", каза още лидерът на лейбъристите, цитиран от Би Би Си.

Тръс остана на поста само 45 дни и каза, че се оттегля, защото „не може да изпълни мандата“, за който е била избрана. Тя стана министър-председател, след като само преди няколко месеца предишният премиер Борис Джонсън подаде оставка. Това задейства процедура по избор на лидер на Консервативната партия, който става и премиер, защото торите спечелиха последните парламентарни избори през 2019 г.

Британската парламентарна система е такава, че сега Консервативната партия отново може да остане на власт и да проведе втори вътрешен избор за лидер и премиер или да се оттегли и да стартира процедура за предсрочни парламентарни избори.

Името на новия премиер от консерваторите се очаква да бъде обявен до 28 октомври, съобщи Даунинг стрийт.

Освен Лейбъристката партия и Либерално-демократическата партия, Шотландската национална партия и Зелената партия призоваха да се проведат парламентарни избори.

Депутатът Иън Блекфорд от шотландските националисти каза, че „пълният хаос в центъра на правителството на торите не може да продължава повече“.

„Нямаме нужда от още един премиер от консерваторите, който се лута от криза в криза, имаме нужда от парламентарни избори“, каза лидерът на либералдемократите Ед Дейви.

„Време е депутати от Консервативната партия да изпълнят своя патриотичен дълг, да поставят страната на първо място и да дадат дума на хората“, каза още той.

По закон следващите парламентарни избори във Великобритания няма нужда да се провеждат поне до 2024 г. През 2019 г. консерваторите спечелиха със значително мнозинство пред лейбъристите.

Лиз Тръс беше избрана от членовете на Консервативната партия през септември, но тя бързо загуби авторитета след поредица от отменени решения и икономически политики.

В кратка реч пред Даунинг стрийт в четвъртък тя каза, че Консервативната партия я е избрала с мандат да намали данъците и да стимулира икономическия растеж. Но тя не може да изпълни това и затова напуска. През последните дни депутатите в собствената й партия засилиха натиска върху нея да се оттегли.

Тръс ще остане премиер, докато не бъде избран и назначен нейния наследник официално. Когато формално напусне поста, тя ще стане премиерът с най-кратък мандат в британската история.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG