Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моментът не е подходящ". Борис Джонсън се отказа от надпреварата за премиерския пост


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън се оттегли от надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия и съответно премиерския пост в страната, съобщи Ройтерс. Според процедурата лидерът на партията, спечелила последните избори, автоматично заема и поста на министър-председател на страната.

Джонсън, който заемаше тази позиция до началото на септември, не беше обявил официално, че ще участва в новата надпревара за лидерското място в партията си. Късно вечерта в неделя обаче той излезе с изявление, в което съобщи, че се оттегля, въпреки че формално разполага с нужната подкрепа.

По думите му той е покрил изискването за минимум 100 номинации и би могъл да участва в надпреварата в понеделник. Именно тогава предстои членовете на партията да гласуват между всички представители, събрали повече от 100 номинации.

"Вероятността да имам успех в гласуването - и в петък да се завърна на "Даунинг стрийт" 10, е голяма", каза Джонсън.

"Но за съжаление през последните дни стигнах до заключението, че това просто не би било правилното нещо. Не можеш да управляваш ефективно, ако нямаш обединена партия в парламента", добави той.

Джонсън допълни и че има "много какво да предложи", но "моментът просто не е подходящ".

Към момента основните кандидати за лидерския пост в Консервативната партия и съответно премиерския в държавата остават бившият финансов министър Риши Сунак и депутатката Пени Мордонт. Според информация цитирана от Ройтерс, до неделя вечерта Сунак е събрал 142 номинации, а Мордонт - 24.

Ако тя не успее да достигне минимума от 100 номинации, Сунак ще бъде избран още в понеделник.

До ситуацията се стигна, след като в четвъртък Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател на Великобритания и лидер на консерваторите. Тя наследи на поста Борис Джонсън, който управляваше от 2019 до началото на септември тази година.

Джонсън от своя страна подаде оставка, след напускането на негови министри и призиви от депутати и членове на кабинета му, включително и Риши Сунак. Тогава те изразиха съмнение, че Джонсън е способен да управлява администрация, спазвайки нужните стандарти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG