Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министри от ЕС са обсъждали "потенциална опасност" за сигурността на "Турски поток" през България


Министърът на енергетиката Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов

Министрите на енергетиката на държавите от Европейския съюз (ЕС) са обсъдили „потенциална опасност“ са сигурността на газопровода „Турски поток“ през България. Това става ясно от думите на българския енергиен министър Росен Христов на заседание на Министерския съвет миналия четвъртък.

Изказването му е цитирано в стенограмата от заседанието, а новината беше съобщена първо от „Дневник“.

Потенциалната опасност за сигурността на газопровода е обсъдена в контекста на взривовете по газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, които причиниха течове. Според НАТО те са резултат от „саботаж“.

„Основното мнение се формираше върху това, че вероятно този инцидент е целенасочен“, казва Росен Христов съгласно стенограмата.

„Бяха изразени мнения във връзка със сигурността на подобна инфраструктура, като България беше специално посочена като страна, през която преминава „Турски поток“ и потенциална опасност.“

Това се е случило на среща на министрите на енергетиката на държавите от ЕС на 30 септември, става ясно от доклада на министъра пред останалите членове на правителството.

По думите на Росен Христов след заседанието е проведено заседание на кризисния щаб, на което са набелязани мерки. Те включват „провеждане на стрес тест на системите за охрана на инфраструктурата в България и впоследствие евентуално приемането на допълнителни мерки“.

„Турски поток“, който започва от Русия и преминава по дъното на Черно море до Турция, има капацитет за пренос на 33 млрд. куб. м на година. Половината от това количество се консумира от Турция, а останалата част минава по продължението на „Турски поток“ през България към Централна Европа. От него се възползват най-вече Сърбия и Унгария.

Продължението на газопровода през България е с дължина 474 км. То беше построено само за около година от третото правителство на Бойко Борисов. Тръбата струва над 3 млрд. лева, платени от държавния бюджет. България очаква да си възстанови инвестицията от транзитните такси, които Русия плаща за пренос на газ по газопровода.

В края на септември Радио Свобода съобщи, че западните санкции пречат на Русия да поддържа износа на природен газ по „Турски поток“, като се позова на писмо на директора на компанията. „Булгартрансгаз“ тогава каза, че не е получавала информация от „Газпром“ за евентуално спиране на подаването на газ и проблеми с доставките по „Турски поток“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG