Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-добре, отколкото нищо". Гешев възстановява спецзвената за борба с организираната престъпност


Иван Гешев открива Националното съвещание на прокуратурата в присъствието на част от своите заместници.
Иван Гешев открива Националното съвещание на прокуратурата в присъствието на част от своите заместници.

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Прокуратурата ще възстанови специализираните звена за борба с организираната престъпност във всички окръжни прокуратури в страната. Идеята включва и връщане на старата практика с регионални съвещания, на които местните структури на МВР и ДАНС да анализират заедно с прокурорите спецификите на престъпността там.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев по време на национално съвещание на държавното обвинение в сряда, в което участват всички ръководители на апелативните и окръжните прокуратури, както и на следствените отдели в страната.

В началото на срещата той повтори тезата си повишаване на престъпността в страната до нива, познати от 90-те години на миналия век. Теза, която в последните седмици защитава при зачестилите си обиколко в страната, както и по време на срещи с представители на други институции. Гешев обаче отново не посочи конкретни статистически данни в подкрепа на това свое твърдение.

"Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност", каза главният прокурор пред колегите си, повтаряйки убеждението си, че страната е изправена пред "национална катастрофа с престъпността".

Гешев определи прокуратурата като "последна преграда пред беззаконието" и обяви три групи мерки за активизиране на нейната дейност в борбата срещу организираната престъпност.

Един "в някаква степен" неефективен модел

Първата е свързана с възстановяване на "система и мрежа в страната – групи във всички окръжни прокуратури", които в миналото бяха познати като специализирани звена. Този модел беше въведен още от бившия главен прокурор Борис Велчев преди приемането на България в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. Наследникът му Сотир Цацаров го доразви с включването на представители на МВР и ДАНС в общо спецзвено за борба с корупцията.

Въпреки това Европейската комисия (ЕК) неисзменно критикува резултатите на България по тази тема както по стария механизъм за сътрудничество и оценка, така и по новия – за върховенството на правото.

"Това е един модел, който беше налице преди създаване на специализираната прокуратура и специализирания съд. Всички знаем, че в някаква степен беше определен за неефективен – от европейските ни партньори, което доведе до създаването на специализираната прокуратура и специализирания съд. Но, все пак, това е модел и единственият вариант, с който разполагаме в тази ситуация. И това е по-добре, отколкото нищо, защото, както казах, някой трябва да направи нещо", коментира Гешев в сряда.

В допълнение той лансира нуждата от спешни съвместни действия с МВР и ДАНС в противодействието на конкретни престъпления в цялата страна – трафикът на дрога, мигрантският натиск, телефонните измами и корупцията по високите етажи на властта. Затова главният прокурор иска окръжните прокуратури и местните структури на полицията и контраразузнаването да възстановят практиката си от миналото за провеждане на регулярни регионални съвещания.

"Ние сме открити за партньорство и диалог с всички институции с ясното съзнание, че ние не можем да решим всички проблеми, свързани с борбата с престъпността", добави той.

Третата група от мерки, спомената от Гешев, предвижда създаване на "модел за по-директна връзка с българските граждани".

Описаното от него наподобява фигурата на районния полицейски инспектор, но в случая предвижда всеки ръководител на окръжна прокуратура да стане по-достъпен за хората: "Определени приемни дни, часове на окръжните прокурори, които трябва да знаят и по възможност да решават проблемите на своите съграждани, разбира се, спрямо правомощията, с които разполага българската прокуратура."

"Клишето съдебна реформа"

В края на обръщението към колегите си главният прокурор каза, че очаква 48-ото Народно събрание да се включи в тези усилия на прокуратурата като прокара цялостна правна реформа.

"Няма да използвам клишето съдебна реформа, защото, ако някой е чул и може да ми каже от вас какво означава съдебна реформа, ще съм благодарен – според тези, които размахват този политически девиз по същество. За нас и за вас, като практикуващи юристи, най-важно е да има правна реформа."

Според Гешев това означава най-вече осъвременяване на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, както и на други закони. Ръководството на прокуратурата отдавна настоява за това, включително и за снижаване на доказателствените стандарти за постигане на осъдителни присъди.

По думите му съдебната реформа, за която от години говорят политици е "едно клише, което едва ли някой вече го интересува, особено на фона на социалните и икономическите проблеми, които седят". "Но няма как да има този резултат, който очакваме, ако няма реална правна реформа в законодателството", добави Гешев.

В края на обръщението си той обобщи, че заедно с колегите си "ще отворим, образно казано, ръце към всички институции, за да работим заедно с ясното разбиране, че това очакват българските граждани".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG