Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Близко до предателство". Военният министър на Латвия критикува България за отказа да изпрати оръжие на Украйна


Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс
Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

Неразбираема и „близка до предателството“ е позицията на България и Унгария относно отказа им да предоставят военна помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс пред телевизия „Настоящее время“ на Радио Свободна Европа.

„Мисля че, до известна степен, подобна позиция в рамките на ЕС и НАТО е по принцип много близка до предателство. На това мнение съм, защото не разбирам подобна позиция, не одобрявам подобна позиция“, каза Пабрикс в отговор на въпрос дали е обсъждал с колегите си от останалите страни членки на Алианса и ЕС позициите на България и Унгария срещу изпращане на оръжие за Киев.

„И мисля, че след това към всички политици и държави от ЕС и НАТО, които подкрепят подобна позиция, ще се отнасят много, много лошо.“

Той определи решението за предоставяне на военна помощ и като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не. По думите му има лидери, „които говорят красиви думи, но които изчезват, когато проблемът се надигне“.

„След това те вече не са приятели“, каза още латвийският военен министър.

Всички членки на НАТО и ЕС, освен България и Унгария вече предоставиха различна по вид и размер военна помощ за Украйна. София гласува резолюции в подкрепа на Киев, предостави техническа и хуманитарна помощ, но досега официално не е предоставила оръжие.

„Демократична България“ и ГЕРБ внесоха предложения за решения за предоставяне на оръжие в новия парламент. Позициите им се подкрепят от „Продължаваме промяната“ и ДПС.

Против предоставяне на оръжие в парламента са БСП и „Възраждане“ и „Български възход“. Срещу подобно решение са и президентът Румен Радев и служебното правителство.

По думите на Пабрикс изходът на войната в Украйна ще засегне много силно неговата държава и неговият народ, а борбата в момента е за Европа, демокрациите, свободата и човешките права за всички.

„Ако някой в Европа не го разбира, това означава, че той е не просто срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия. А, ако някоя членка на ЕС и НАТО е срещу интересите на моята страна, как да го нарека по друг начин“, каза още Пабрикс.

Латвийският военен министър каза още, че не счита думите на Владимир Путин за потенциално използване на ядрения арсенал на Русия за блъф. Според него руският президент е доказал, че не смята за важен живота на хората. Въпреки това Пабрикс подчерта, че дори Москва да използва ядрено оръжие, това няма да промени нито позицията на съпротива на Украйна, нито ще спре помощта, която Запада оказва на Киев.

Според Пабрикс Беларус в момента не взема самостоятелни решения за бъдещето си, но вижда в последните позиции на президента Александър Лукашенко нежелание да изпълнява всички желания на Кремъл.

Като единствен изход от войната латвийският министър на отбраната вижда победа за Украйна.

След началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна Румен Радев каза, че „Русия ще спечели войната, но трудно ще постигне мира“. Тази негова теза беше подкрепена още и от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В първите месеци руската армия окупира множество територии в Източна и Южна Украйна. В крайна на септември Москва проведе референдуми в четири украински области, които по-късно анексира.

Страните от ЕС и НАТО ги обявиха за незаконни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG