Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Печелят колкото в "Макдоналдс". Как учителите разпалиха най-масовите протести срещу Орбан


Протестиращи с плакат с надпис "Кой ще преподава утре" в Будапеща на 23 октомври
Протестиращи с плакат с надпис "Кой ще преподава утре" в Будапеща на 23 октомври

“Бих искал да бъда учител, но се страхувам, че ще умра от глад”. Това пише на един от хилядите плакати, които учители, ученици и родители издигнаха в неделя на един от най-масовите протести в Унгария през последните 12 години.

Ева е учителка по математика. В неделя тя беше една от близо 80 хиляди недоволни граждани, които протестираха в Будапеща. Исканията са за по-високи заплати, за реформа в образователната система и за предприемане на действия срещу високата инфлация.

"Всички мои колеги живеят от спестяванията си, които не знам как успяхме да спестим. Човек просто не може да свърже двата края с учителската заплата. Налага ми се да поемам много частни уроци, което означава, че проверявам писмени работи през нощта. Положението е много лошо", казва тя пред Ройтерс.

Те печелят приблизително толкова, колкото някой, който работи за McDonalds, или по-малко.

От 2010 г. насам унгарската образователна система претърпява реформа. Основните принципи, по които се води управляващата партия „Фидес“, са централизацията и създаването на силен държавен контрол.

Резултатите от това са, че през 2019 г. заплатата на унгарските учители в сравнение със средната заплата на завършилите висше образование е на последно място в Европа. Увеличава се и делът на преждевременно напусналите училище.

Протестиращи в Будапеща на 23 октомври
Протестиращи в Будапеща на 23 октомври

"Несправедливо е, че те печелят приблизително толкова, колкото някой, който работи за "Макдоналдс", или по-малко", казва студентката Алета пред Ройтерс.

Наред с България, Румъния и Полша, в Унгария учителските заплати са сред най-ниските. По данни на Статиста през 2020 г. средната годишна заплата на гимназиален учител е 15,8 хиляди евро (31 хиляди лева). На фона на инфлацията в цяла Европа учителите казват, че тези пари не са достатъчни.

Макар първоначално ниските учителски заплати и западащата образователна система да изкараха хората на улицата, причините за недоволство вече далеч на се ограничават само до това.

Всичко започна от учителите

През септември хиляди учители поискаха по-добри условия на труд, като някои от тях временно спряха работа в знак на протест. В резултат на това последваха уволнения заради „действия на гражданско неподчинение“. Това предизвика нова вълна от протести в подкрепа на учителите, която започна в началото на октомври.

20% увеличение на заплатите няма да покрие дори инфлацията.

Тогава премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че учителските заплати не могат да бъдат увеличени заради спрените 7,5 милиарда евро по Плана за възстановяване. Така Унгария се опита да прехвърли отговорността към Европейския съюз (ЕС), който все още не е дал съгласието си за отпускане на средствата. Причините са опасения от корупция и спорове за върховенството на закона.

Оправданието не успокои протестиращите и на 14 октомври хиляди ученици и родители се събраха на втори голям митинг в подкрепа на учителите.

Учителите започнаха кампания "Искам да преподавам". Те призоваха към гражданско неподчинение с искане за по-високи заплати, решение на проблема със задълбочаващия се недостиг на учители и уважене на прaвото на протест.

Вторият голям протест принуди унгарския премиер да предложи схема за повишаване на учителските заплатите до 2025 г. Той добави и увеличение на заплатите в следващата една година с 20%. Въпреки това протестите продължиха.

"Това няма да реши проблема, защото, ако го сметнете, 20% увеличение на заплатите няма да покрие дори инфлацията", каза Николет, учител на митинга пред унгарската служба на Свободна Европа.

Заплати, инфлация и Русия

На 23 октомври Унгария отбеляза 66 години от Унгарското въстание от 1956 г. срещу комунистическото управление на страната и неговата просъветска политика. В същия ден в Будапеща се състоя един от най-масовите протести в страната през последните 12 години.

Десетки хиляди хора протестираха срещу правителството с искания за по-високи заплати на учителите и ограничаване на рязко покачващата се инфлация, която води до намаляване на доходите.

Аз съм тук... заради моите деца, трябва да има промяна.

Протестиращите носеха плакати с надписи "Без учители няма бъдеще". Участниците в протеста посочиха и че инфлацията, която през септември достигна 20% и продължава да расте, става непоносима.

"Аз съм тук... заради моите деца, трябва да има промяна", казва Гьонги, пощальон, който се присъединява към протестите за първи път в неделя. "Тази инфлация... вече не можем да спестяваме изобщо, просто не можем да свържем двата края, тъй като цените растат".

Към септември 2022 г. инфлацията в Унгария достигна 20%, като по-високи в ЕС са нивата ѝ само в трите прибалтийски държави.

Протестиращ носи плакат на Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин
Протестиращ носи плакат на Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин

На протестите присъстваха и хора, които изразиха несъгласието си с близките отношения на унгарското правителство с Русия.

В основата обаче са учителите. Учителката Ева казва, че увеличението на заплатите на преподавателите няма да е от полза единствено за тях самите.

"Мисля, че увеличението на заплатите е важно не само за нас, но и за децата, за да имат все още учители по математика. Аз ще преподавам още десет години, но кой ще ги учи след това?", казва тя.

"Опасни за "Фидес"

Анализаторът Золтан Шомоди, основател на Political Capital, посочва пред унгарската редакция на Свободна Европа, че сегашните демонстрации може да са опасни за управляващата партия „Фидес“.

Според него е трудно да се каже докъде могат да стигнат те. Причината е, че част от исканията на протестите противоречат на политиката на правителството на Орбан, например тези за по-голямата академична свобода.

По думите му тези протести се различават от предишните по това, че сега родителите масово застават до децата си. Освен това демонстрациите се случват на фона на кризисна ситуация, в която има общо недоволство. Това създава благоприятна политическа среда за допълнителното разрастване на масовите протести.

"Сега протестираме не само заради учителите, но и заради общите условия в Унгария, защото не само учителите получават ниски заплати", казва Кристоф, един от студентите на демонстрацията в неделя.

Протестиращите в Унгария се обединяват в едно цяло, което не се харесва на "Фидес". Заради това според Шомоди унгарското правителство ще трябва да направи сериозни отстъпки,ако иска да отнеме инерцията на демонстрациите.

Орбан обвини ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да прехвърли вината на ЕС. В своя реч по случай годишнината от събитията през 1956 г. той дори направи завоалирани сравнения между институциите на ЕС и съветските войски, които нападат Унгария.

Причина за изказването му са все още запорираните от ЕС 7,5 милиарда евро по Плана за възстановяване.

"Нека не се занимаваме с тези, които атакуват Унгария от сенките или от височините на Брюксел. Те ще свършат там, където свършиха техните предшественици... Ние бяхме тук, когато първата империя-завоевател ни нападна, и ще бъдем тук, когато последната рухне", каза Орбан.

Унгарският премиер отрича Унгария да е по-корумпирана от останалите страни в блока. Въпреки това разследване на Ройтерс от 2018 г. установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към членове на своето семейство и към свои приятели.

Той успя да се задържи на власт повече от 10 години. За това време правителствата му ограничиха правата на мигрантите, ЛГБТИ общността и жените. Управляващите затегнаха контрола върху съдилищата, медиите, неправителствените организации и академичните среди, включително и училищата.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG