Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът обяви ареста на говорителката на Борисов за незаконен


Севделина Арнаудова
Севделина Арнаудова

Съдът обяви ареста на говорителката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен, съобщи БНР. Административният съд в София потвърди решението на Районния съд, според което задържането на Севделина Арнаудова “не покрива стандарта за законност”. Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

Арнаудова беше задържана заедно с бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов на 17 март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай.

Тримата бяха освободени 24 часа по-късно, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения.

Впоследствие Борисов и Арнаудова обжалваха пред съда заповедите за задържането си. През август съдът обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен. Сега това се случи и със заповедта за задържането на Севделина Арнаудова. Според съда в заповедта “липсват каквито и да конкретни данни”, че тя е извършила престъпление.

След ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова стана ясно, че повод за него са твърденията на хазартния бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван от тях.

Според Божков ролята на Арнаудова е била да посещава офиса му всеки месец.

“През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул. “Московска”43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше”, попита Божков във Фейсбук през юни 2020 г. - ден след като Борисов каза в предаването “Панорама” по БНТ, че не е вземал “една стотинка, един лев, едно евро” от бившия хазартен бос.

Севделина Арнаудова отрича твърденията на Божков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG