Връзки за достъпност

Извънредни новини

14 милиона украинци са прогонени от домовете си заради руската инвазия


Жена държи малко бебе в автобус, с които жители на Лиман, Донецка област се евакуират заради военните действия в района.

Руската инвазия в Украйна прогони около 14 милиона украинци от домовете им, съобщи в сряда върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от АП.

Това е „най-бързото и най-голямо разселване, наблюдавано от десетилетия“ и довежда до увеличаването на бежанците и разселените хора по света до над 103 милиона, каза още той пред Съвета за сигурност на ООН.

Вашето мнение е важно за нас

Участвайте в проучването, за да подобрим нашия сайт. Отнема само 5 минути.

По думите му украинците са на прага на сурова зима, която ще трябва да преживеят в изключително трудни обстоятелства заради унищожената от руските сили гражданска инфраструктура. Москва продължава да атакува електропреносната и водоснабдителната мрежа и други енергийни структури на Украйна и да унищожава обществени сгради.

Според Гранди тези атаки са толкова значителни, че хуманитарната помощ, която държавите партньори на Украйна предоставят, изглежда като „капка в морето от нужди“.

Хуманитарните организации „драстично увеличиха своята реакция, но трябва да се направи много повече, като се започне с края на тази безсмислена война“, каза още той.

Агенцията му обаче се подготвя броят на хората, напуснали домовете си и разселени в самата Украйна или в други държави, да се увеличава заради „вероятния продължителен характер на военната ситуация“.

През октомври украинското правителство въведе ограничения в електроснабдяването на цялата територия на страната заради пораженията по енергийните ѝ централи.

По време на изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН Гранди обърна внимание и на още дузина хуманитарни кризи по целия свят, които не привличат общественото внимание толкова, колкото ситуацията в Украйна. По думите му агенцията за бежанците на ООН е отговорила на общо 37 хуманитарни кризи през последните 12 месеца, предизвикани от военни конфликти. За пример той даде Етиопия, Мианмар, Конго и други.

Въпреки вече дарените средства агенцията има нужда от още 700 милиона долара до края на годината, за да избегне прекратяване на работата си в някои кризисни зони по света. Той призова и за това да се инвестират повече ресурси в предотвратяването на военните конфликти в страни, в които мирът е лабилен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG