Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българските клубове в Северна Македония със "спорни имена" имат 3 месеца да ги сменят


В началото на октомври десетки протестираха срещу откриването на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.
В началото на октомври десетки протестираха срещу откриването на клуб "Цар Борис Трети" в Охрид.

Парламентът в Скопие реши да задължи българските културни клубове, които носят имената на противоречиви исторически личности, да си ги сменят в рамките на следващите 3 месеца. Това стана в четвъртък с приемането на промени в Закона за сдруженията и фондациите и Закона за политическите партии, които заклеймяват насърчаването на фашизма и нацизма.

Предложенията за законовите изменения бяха внесени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ след откриването на български дружества и клубове в Северна Македония, които според тях имаха „спорни имена“. На 31 октомври Скопие отхвърли искането за регистрация на клуб с името на цар Фердинанд, а по-рано същия месец в Охрид десетки хора протестираха срещу откриването на български клуб, основан от гражданското сдружение "Цар Борис Трети" и носещ същото име.

На 3 ноември всички депутати в македонския парламент подкрепиха предложението на опозицията, включително и тези в правителството. За промените в законите гласуваха 67 народни представители, против нямаше и въздържали се.

Промените в закона за сдруженията предвиждат занапред да не се регистрират организации със спорни имена по примера на едноименните сдружения и клубове "Иван (Ванчо) Михайлов" и "Цар Борис Трети". Тези сдружения и клубове имат три месеца да сменят имената си и ако не го направят в този срок, ще бъдат заличени от Централния регистър.

За имената на фондациите и сдруженията, които тепърва ще се откриват, становища ще дава новосформираната Комисия за използване на имената на исторически личности, като консултативен орган, а решението ще се определя от министъра на правосъдието.

В България македонските културни клубове също станаха обект на критика, особено от представители на българската партия ВМРО. Тя в момента е извън парламента. В неделя лидерът на формацията Ангел Джамбазки предвождаше протест срещу откриването на нов македонски културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Както българските клубове в Северна Македония, така и македонският клуб в България, са частни инициативи, реализирани с дарения от частни лица. Зад тях не стоят двете държави.

На фона на шума в общественото пространство от войната между културните клубове в двете държави, според анализ на Свободна Европа България и Северна Македония всъщност правят истински стъпки към сближаване. Те обаче остават незабелязни.

Една от тях е началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка, който е част от паневропейския Коридор 8.

В понеделник беше подписано споразумение за свързаност на газопреносните мрежи на България и Северна Македония. То е ключово за диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ в Северна Македония, за която Кюстендил/Жидилово е единствената входна точка за доставки на природен газ.

Само преди няколко месеца България прие т.нар. френско предложение и свали ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз (ЕС).

Въпреки протести в Северна Македония нa 16 юли македонският парламент също го одобри и по този начин три дни по-късно ЕС обяви началото на преговорите за членство със Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG