Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сана Марин е оправдана за частните партита


Преди три години Сана Марин стана най-младият министър-председател в света
Преди три години Сана Марин стана най-младият министър-председател в света

Финландският премиер Сана Марин е освободена от отговорност за неправомерно поведение, след като през лятото видеозаписи показаха как се забавлява на частни партита, пиейки алкохол, съобщи Би Би Си.

36-годишната Марин тогава се защити, след като беше видяна да танцува с приятели и известни личности, че не прави нищо нередно. Тя дори се подложи на тест за наркотици, "за да се изчистят всякакви съмнения", след като се появиха такива съмнения. Резултатът от теста беше отрицателен.

Въпреки това са били подадени десетки жалби от граждани, в които се твърди, че поведението на Марин е подкопало "репутацията и сигурността" на Финландия.

След проверка канцлерът на правосъдието Туомас Пойсти съобщи на 4 ноември, че тя не е извършила незаконни действия и няма причина да се подозира, че е пренебрегнала задълженията си като министър-председател.

След като записите бяха публикувани Сана Марин каза, че просто се е забавлявала с приятели, както правят всички хора.

"Аз съм човек. И аз също понякога копнея за радост, светлина и забавление", добави тя.

Инцидентът накара много жени да се обявят в подкрепа на Марин. Стотици финландки публикуваха в в социалните мрежи видеоклипове, в които танцуват. Защити я дори бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

Сана Марин пое управлението на Финландия през 2019 г., като стана най-младият действащ министър-председател в света на 34-годишна възраст. Тя се смята за левичарка, която силно се застъпва за социалната система на страната.

Ковид пандемията и руската инвазия в Украйна белязаха първите години от нейното управление. Тя ръководеше кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО след увеличаване на обществената подкрепа за членство в западния отбранителен алианс в отговор на действията на Русия.

Очаква се Сана Марин да се присъедини към други световни лидери на COP27 в Египет следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG