Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Управлява дълго без контрол". Нинова предупреди за опасност от президентска република


 Корнелия Нинова каза, че ако третият мандат бъде даден на БСП, тя ще направи опит да има мнозинство
Корнелия Нинова каза, че ако третият мандат бъде даден на БСП, тя ще направи опит да има мнозинство

Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или "Възраждане".

"Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това", каза още тя в поредна атака срещу Румен Радев, с когото отдавна са в нескрит конфликт.

Нинова допълни, че в левицата са категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази и това е била причината да подкрепят избора на на председател на парламента.

"Избирането на Вежди Рашидов беше компромис, но другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление", уточни тя.

Нинова коментира и насрочената за вторник среща между "Продължаваме промяната" (ПП) и ГЕРБ. Според нея е "странно" съгласието на ПП да се срещне с партията на Бойко Борисов.

"Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е ПР акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни", каза социалистката.

Тя каза още, че политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат.

"Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. Ако третият мандат дойде при БСП, ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата", добави Нинова.

Тя обърна внимание на това, че в парламента има плаващи мнозинства и се гласува тематично, а "за държавата обаче е важно, че плаващите мнозинства са нещо нестабилно".

Нинова изрази несъгласие с решението на служебното правителство да не внесе проект за Бюджет 2023, защото това ще замрази доходите на хората:

"По закона за удължаване на бюджета могат да са правят промени и допълнения. Законът, който внесе кабинетът, няма да бъде гласуван в този му вид, а ще бъде допълнен. Поканихме другите партии, за да се разберем предварително какво ще внесем", каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG