Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Започват да си говорят". ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще се срещнат за първи път след изборите


От страна на ПП ще участват Кирил Петков и Асен Василев, но Бойко Борисов няма да се включи, въпреки техния призив
От страна на ПП ще участват Кирил Петков и Асен Василев, но Бойко Борисов няма да се включи, въпреки техния призив

Представители на ГЕРБ и “Продължаваме Промяната” (ПП) ще се срещнат другата седмица за първи път след изборите, като част от опитите на партиите за съставяне на редовно правителство.

За предстоящия разговор "пред камерите" първо съобщи президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който заедно с бившия външен министър Соломон Паси води контактната група за преговори.

"Бойко Борисов няма да присъства, още е рано за лидерска среща. Но от страна на ГЕРБ ще участва Томислав Дончев, а от страна на ПП - Асен Василев и Кирил Петков, плюс екипи на двете партии", каза Плевнелиев пред Нова телевизия в събота сутринта.

Той добави, че контактната група няма да присъства там, "но двете политически партии започват да си говорят".

По-късно на брифинг лично Борисов внесе уточнение, от което стана ясно, че срещата ще се състои във вторник, 8 ноември, и Дончев няма да участва:

"Доколкото знам, подобна среща е уговаряна с Деси Атанасова, с Радомир Чолаков, нямам против да разговаряме на експертно ниво. Определил съм да се води от Деси Атанасов като лидер на ПГ, Кирил Ананиев, като най-добрия финансист в НС, Деница Сачева, защото половината им точки са социални, и Делян Добрев по темата как ще оправим енергетиката".

По-късно Атанасова потвърди във Фейсбук, че срещата ще се проведе във вторник от 10 часа и медиите ще присъстват.

Малко по-късно от ПП също съобщиха официално, че ще участват в разговора.

“Веднага след изборите открито заявихме, че ще разговаряме с всички политически партии по приоритетите, залегнали в предложените от ПП 16 политики в полза на хората. Ще се отзовем на поканата от ГЕРБ-СДС’, се казва в позицията на партията.

Оттам "подчертават", че това не е среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС.

"Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция”, допълниха от ПП.

От формацията потвърдиха, че Петков и Василев ще участват, защото вярват, "че българските граждани заслужават да чуят намеренията и ангажиментите лично от лидерите".

Досега преговорите за съставяне на кабинет се свеждат до срещи на контактната група първо ГЕРБ и "Български възход", а след това и с ДПС. ПП, "Демократична България" и БСП отказаха да участват в разговори и настояха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. "Възраждане" изобщо не бяха поканени.

Бившият премиер Кирил Петков поиска лидерски преговори с Бойко Борисов, които да се състоят в парламента и да бъдат излъчвани. Според него те са важни заради политики, по които с ГЕРБ може да се работи заедно. Борисов обаче призова лидерите да се оттеглят. А ПП потвърди, че няма да подкрепи ГЕРБ в опита за съставяне на кабинет с първия мандат и по време на консултациите при президента Румен Радев.

Държавният глава вече се срещна с ГЕРБ, ПП и ДПС, остават БСП, "Възраждане", ДБ и "Български възход". Според Конституцията той трябва да даде първия мандат на ГЕРБ, която спечели изборите с 25.33%, а втория на ПП, която събра 20.2% от гласовете.

Радев има право да избере на коя партия да даде третия мандат, но досега винаги е избирал това да бъде БСП, която е била и трета в резултата. Този път обаче това е ДПС, която получи 13.76% доверие от избирателите.

Президентът обаче каза, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

Росен Плевнелиев коментира, че ще бъде трудно да се състави кабинет с първия мандат.

"С втори мандат - защо не? Със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска ДБ да поемат инициативата, защото те имат златен шанс”, добави обаче той.

Според него, ако ДБ го направи, ще има подкрепата на ГЕРБ и ПП.

“Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса”, каза още бившият президент.

По думите му се водят и неформални разговори, той е провел такива с Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер от ПП.

“И вече имаме резултати”, добави Плевнелиев по повод предстоящата среща между ГЕРБ и ПП.

Плевнелиев уточни, че той и Паси са потърсили ГЕРБ за създаване на контактната група.

“Съдбата ни събра с д-р Паси. В никакъв случай това не е идея на Борисов и партия ГЕРБ”, каза той.

В предаването участва и самият Соломон Паси, който попитан дали според него има шанс да се състави правителство, отговори: "Не мога да кажа, това е извън сферата на моята компетентност".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG