Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов няма да бъде премиер. Готов е на лидерска среща, когато има решение за бюджета


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на бТВ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в ефира на бТВ

Бойко Борисов няма да бъде номиниран от ГЕРБ за премиер, тъй като партията не е спечелила мнозинство на изборите. Това каза той в ефира на бТВ в четвъртък. Той добави, че е готов на лидерска среща с "Продължаваме промяната"(ПП) и "Демократична България"(ДБ), след като преговорните групи постигнат съгласие за бюджета.

"Продължаваме промяната" обсъди темата за бюджета с ГЕРБ и БСП. ГЕРБ каза, че иска удължаване на тазгодишния бюджет, за да няма предизборни обещания и харчове, а ПП и БСП искат от служебния кабинет да внесе проект за нов бюджет за 2023.

Лидерът на ГЕРБ каза, че гласуваните в парламента решения показват една много добра коалиция. "При такова единодушно гласуване за самолетите F-16, помощта за Украйна, продължаването на пътя към еврозоната и 100% диверсификация за ядреното гориво, как ще аргументират развалянето на този парламент", каза той. По негови думи ГЕРБ може а състави правителство с първия мандат, което обаче няма да бъде устойчиво.

Борисов каза още, че критиките срещу ГЕРБ, БСП и ДПС за сформиране на "хартиена коалиция", са "инсинуация", като защити позицията на партията по отношение на връщането на хартиените бюлетини с това, че броят на машините остава същият и че ако се избира само с машини, партиите няма как да се оплачат от изборния резултат.

Той обвини служебния енергиен министър Росен Христов, че си е позволил политическа атака срещу ПП. Става дума за твърдения на Христов, че при управлението на Кирил Петков държавата е била ощетявана, като е плащала по-високи цени за газа.

"Защитавам ги, разбира се", каза Борисов. "Откъде-накъде той ще напада нашите потенциални партньори - партията на промяната."

Той отново отхвърли обвиненията, че държи кюлчета и банкноти в шкафчето си. "Никога не съм имал кюлчета", каза той, като повтори твърдението си, че евро банкнотите в чекмеджето в спалнята му са фалшиви.

Борисов отказа да разкрие и самоличността на Мата Хари. Така той беше нарекъл предполагаемата жена, която е направила снимки и видео кадри, на които се виждат въпросните пари и кюлчета. Прокуратурата не успя да установи самоличността ѝ и затова не я разпита.

ГЕРБ управлява България 12 години до 2021 г. През 2020 г. в цялата страна се състояха антиправителствени протести с цел оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. ГЕРБ е обвинявана в корупция, в задкулисна обвързаност с ДПС, както и с прокуратурата в лицето на Гешев.

От 2021 г. насам три поредни пъти на парламентарни избори ГЕРБ не успява да намери коалиционни партньори, с които да сформира правителство. Предишните два пъти тя загуби първото място съответно от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". След като кабинетът на втората беше свален през юни, ГЕРБ си върна първото място на четвъртите избори за този период. Престои партията да реши дали да върне мандата, или да предложи кабинет.

ГЕРБ и ПП, която е втора по големина политическа сила, са казвали, че не биха се подкрепили взаимно за правителство съответно с първия или втория мандат. Остава неясно на кого президентът Румен Радев ще връчи третия. Според Борисов "най-лесно" ще е с "Български възход", въпреки че такова правителство няма да бъде трайно.

Досега Радев е давал третия мандат на БСП, тъй като тя е била трета политическа сила. Тази година на трето място на изборите беше ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG