Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добър ден за демокрацията". Мнозинството в американския Сенат зависи от три щата 


Президентът Джо Байдън коментира резултатите от междинните избори пред журналисти в Белия дом.
Президентът Джо Байдън коментира резултатите от междинните избори пред журналисти в Белия дом.

Републиканската партия запазва преднината си в предварителните резултати за долната камара на Конгреса на САЩ - Камарата на представителите. Изходът от битката за горната камара - Сенатът, все още остава неясен, тъй като засега демократите имат равен брой спечелени места с опонентите си.

Това показват засега предварителните данни от проведените във вторник междинни избори, след които законодателната програма на президента Джо Байдън може да се окаже блокирана. Досега демократите имаха мнозинство и в двете камари на Конгреса.

САЩ провеждат избори за Конгреса на всеки две години, като обновяват частично или изцяло двете му камари. Във вторник американците избираха изцяло нов състав на Камарата на представителите, където мандатът е две години, както и една трета от състава на Сената, където мандатът е 6-годишен.

Към 9:00 часа в четвъртък преброяването показва, че републиканците печелят 210 места в Камарата на представителите при необходими им за мнозинство - 218. Демократите пък засега са със 192 места.

Данните за разпределението в 100-местния Сенат към момента са изравнени - 48 на 48 места. Крайният резултат за горната камара в Конгреса зависи от преброяването на гласовете в три щата - Аризона, Джорджия и Невада.

"Американският народ беше ясен"

Американският президент Джо Байдън не скри задоволството си в четвъртък сутринта от това, че не се сбъдват предварителните прогнози за "голяма червена вълна" - убедителна победа на републиканците и в двете камари на Конгреса.

"Смятам, че това беше добър ден за демокрацията", каза Байдън пред репортери в Белия дом, след което добави: "Според мен американският народ беше ясен. Той очаква готовност и от страна на републиканците да работят с мен."

Президентът декларира, че ще наложи вето на всякакви опити да бъде въведена федерална забрана за абортите и се обяви против намаляването на данъците за богатите. Това са две от промените, които републиканците се очаква да опитат да прокарат след междинните избори.

По думите му след като се върне от обиколката си в Азия той ще покани лидерите на демократите и републиканците в Белия дом, за да обсъдят реализирането на приоритетите си.

Байдън повтори намерението си да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2024 г., но уточни, че най-вероятно окончателното си решение по въпроса ще вземе в началото на следващата година.

Аризона, Невада и балотаж в Джорджия

Предварителните резултати от гласуването за Сената показват, че която от двете партии спечели два от оставащите три щата - Аризона, Джорджия и Невада, ще спечели и мнозинството в горната камара на Конгреса на САЩ.

Според данните, цитирани от Би Би Си и Си Би Ес, надпреварата в Аризона засега клони към победа на демократите, докато ситуацията в Невада остава неясна.

Безспорно е, че в Джорджия ще се наложи балотаж през декември, след като нито сенатора на демократите Рафаел Уорнок, нито опонента му от републиканците Хершел Уокър успяха да преминат прага от 50% подкрепа.

Една от най-ценните победи на републиканците беше победата над Шон Патрик Малоуни в Ню Йорк, който ръководеше кампанията на демократите за Камарата на представителите.

Като най-голям успех на демократите пък се оформи обратът в Пенсилвания, където те взеха сенаторско място от републиканците с победата на Джон Фетерман над известния лекар Мехмет Оз, подкрепян лично от бившия президент Доналд Тръмп.

Неочаквано слабите резултати на републиканците дори поставят под въпрос кандидатурата на Тръмп за следващите президентски избори през 2024 г., отбелязва Би Би Си. Един от неговите съветници - Стивън Милър, коментира пред консервативната мрежа Newsmax, че препоръчва на бившия президент да отложи решението си, докато не бъде решен балотажът в Джорджия.

Самият Доналд Тръмп призна в социалните медии, че резултатите от изборите са "донякъде разочароващи", но все пак добави, че от негова гледна точка "това беше много голяма победа".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG