Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вагнер" ще прави милиции за охрана на руската граница с Украйна


Евгений Пригожин

Руската частна военна компания "Вагнер" ще прави милиции от доброволци, които да охраняват границата с Украйна и да изграждат укрепления. Това каза в петък основателят ѝ и близък до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин, цитиран от цитиран от пресслужбата на неговата компания "Конкорд".

През последните месеци "Вагнер" активно действа на фронта в Украйна в подкрепа на руската армия. За ръководителя ѝ се твърди, че обикаля руски затвори, за да вербува затворници да се бият в Украйна срещу намаляване на присъдите.

"Частната военна компания "Вагнер" помага и ще помага на населението на граничните територии (в близост до Украйна) да получи обучение, да изгради съоръжения, да подготви хора и да организира доброволчески отряди", каза Пригожин.

По негови думи тези дейности вече са започнали в руските Белгородска и Курска област, където в последните месеци често избухват пожари, които Москва твърди, че са причинени от украинската армия.

От 2014 г. насам наемниците от "Вагнер" са обвинявани, че служат на интересите на руския президент Владимир Путин в редица конфликтни зони - Сирия, Украйна, Южна Африка и Южна Америка.

През септември 61-годишният Пригожин, който години наред отричаше, че има нещо общо с Вагнер, потвърди, че я е основал. Днес той действа открито в Русия, като през октомври откри в Санкт Петербург централата на частната си военна компания. Тази седмица призна също, че е извършил операции за оказване на влияние върху изборите в САЩ.

Наскоро стана ясно, че британската кантора McCue Jury&Partners започва кампания за набиране на средства и ищци заради колективен иск срещу Пригожин във Върховния съд в Лондон. Кантората иска да докаже наличие на престъпен заговор между олигарха, компанията му "Вагнер" и "военната машина на Путин", който цели всяване на страх сред украинското население.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG