Връзки за достъпност

Извънредни новини

Победа на демократите в Аризона. Едно място ги дели от мнозинство в Сената


Демократът Марк Кели успя да защити мястото си в Сената като представител на щата Аризона.
Демократът Марк Кели успя да защити мястото си в Сената като представител на щата Аризона.

Демократическата партия на настоящия президент Джо Байдън печели изборите в щата Аризона, сочат предварителните резултати, цитирани от американските медии. Така силите в горната камара на американския Конгрес - Сената, остават изравнени - 49 на 49 места, а на демократите ще им е достатъчно да победят в само още един щат, за да контролират Сената.

Междинните избори в САЩ, при които американските граждани избират членове на Конгреса, се проведоха във вторник. Официалните данни от вота ще бъдат обявени по-късно, но според настоящата практика медиите обявяват победителя, когато резултатът вече не може да бъде променен.

Късно в петък Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че по предварителни данни бившият астронавт Марк Кели печели изборите в Аризона. Така коя партия ще контролира Сената, ще се определи от резултатите в Джорджия и Невада. На демократите им стига да спечелят само в един от тези два щата, за да имат мнозинство в Сената благодарение на допълнителния глас на вицепрезидентката Камала Харис.

В Джорджия ще се наложи балотаж през декември, след като нито сенаторът на демократите, нито опонентът му от републиканците успяха да преминат прага от 50% подкрепа.

В Невада резултатът засега остава неясен, като разликата между двамата водещи кандидати е минимална, посочва Би Би Си.

Резултатът в Аризона представлява пореден един удар за републиканците, които се надяваха на "червена вълна" - убедителна победа на републиканците и в двете камари на Конгреса. Въпреки че партията постигна победи в редица щати и прогнозите са, че ще спечели мнозинството в долната камара - Камарата на представителите, в битката за Сената демократите се представиха по-добре от очакваното.

По-рано президентът Джо Байдън определи изборите като "добър ден за демокрацията в САЩ". По думите му предварителните резултати от изборите показват, че американският народ очаква готовност и от страна на републиканците да работят с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG