Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е наша работа". Кремъл отрича да знае нещо за убийството с чук на дезертьор от "Вагнер"


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Москва отрича да има нещо общо с убийството на бившия руски затворник Евгений Нужин, вербуван като наемник в частната военна компания "Вагнер", но дезертирал на страната на Украйна.

На 12 ноември един от каналите в Телеграм, свързани с частната армия на близкия до Владимир Путин олигарх Евгений Пригожин, беше публикуван запис, на който се вижда как неизвестен мъж екзекутира Нужин с удар с чук по главата.

От видеото ставаше ясно, че убийството на бившия руски затворник е наказание за решението му да се предаде на украинската армия през септември. След това той публично оповести как "Вагнер" вербува руски затворници за войната.

Засега нито властите в Украйна, нито тези в Русия не са потвърдили официално смъртта на бившия руски затворник.

Единствената реакция дойде във вторник от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който коментира, че не знае "доколко това е вярно". "Не е наша работа", добави Песков, цитиран от Радио Свобода.

Евгений Нужин
Евгений Нужин

Междувременно стана ясно, че членовете на Съвета по правата на човека (СПЧ) при президента на Русия са изпратили искане до ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин да провери видеото от екзекуцията на Нужин.

Засега няма яснота как Евгений Нужин е попаднал в ръцете на бойците на "Вагнер". Малко преди да бъде екзекутиран, самият той беше заснет да казва, че е бил отвлечен от Киев.

След като видеото от екзекуцията му беше разпространено, се появи информация, че той е станал част от размяна на руски и украински военнопленници.

"Вагнер" продължава да бъде неофициално въоръжено подразделение, което не фигурира официално в състава на руската армия. Години наред Москва и Пригожин твърдяха, че то не съществува. След като Русия започна да губи позиции на фронта в Украйна обаче, лично Пригожин призна, че е негов основател, както и че бойци от "Вагнер" участват активно в бойните действия.

Според различни източници между 10 000 и 20 000 затворници в Русия са били вербувани като наемници от частната военна компания на Пригожин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG